Norton Atlas & Atlas GT: Pencabar Baharu Segmen Adventure Middleweight

Cars
18 Jun 2026 • 2:22 PM MYT
TW Media
TW Media

Gedung Info Permotoran

Image from: Norton Atlas & Atlas GT: Pencabar Baharu Segmen Adventure Middleweight

Norton kembali ke arena global dengan memperkenalkan Atlas dan Atlas GT, dua model baharu yang direka untuk segmen adventure dan sport-touring middleweight. Kedua-dua motosikal ini membawa identiti British yang kuat dengan pendekatan reka bentuk moden serta fokus kepada prestasi, keselesaan dan teknologi pintar.

Dikuasakan oleh enjin 585cc parallel-twin penyejukan cecair dengan konfigurasi 270° crankshaft, Atlas menghasilkan kuasa 69 hp pada 9,300 rpm dan tork 57.5 Nm pada 7,500 rpm. Enjin ini direka untuk memberikan karakter tunggangan yang fleksibel, responsif dan sesuai untuk kegunaan harian serta perjalanan jarak jauh.

Dari segi casis, kedua-dua model menggunakan rangka keluli trellis ringan dengan enjin sebagai struktur sokongan. Suspensi KYB fully adjustable di hadapan dan belakang memastikan kawalan stabil di pelbagai permukaan jalan. Sistem brek pula hadir dengan cakera 310 mm di hadapan dan 270 mm di belakang, memberikan kuasa membrek yang konsisten dan yakin.

Perbezaan utama antara kedua model ini ialah fokus penggunaan. Atlas dilengkapi rim hadapan 19 inci untuk kegunaan lebih lasak dan adventure, manakala Atlas GT menggunakan rim 17 inci dengan fokus tunggangan jalan raya dan touring berkelajuan tinggi.

Kedua-duanya turut dilengkapi teknologi moden seperti Bosch 6-axis IMU, cornering ABS, traction control, cruise control, 5 mod tunggangan serta skrin TFT 8 inci dengan navigasi dan sambungan aplikasi Norton Rider.

Harga permulaan di UK ialah sekitar £8,250 (±RM44,400) untuk Atlas dan £9,450 (±RM50,800) untuk Atlas Apex, sebelum cukai dan kos import.

Dengan gabungan teknologi moden, reka bentuk British dan fokus kepada pengalaman penunggang, Norton Atlas dan Atlas GT dilihat sebagai pencabar baharu yang serius dalam segmen adventure middleweight.

The post Norton Atlas & Atlas GT: Pencabar Baharu Segmen Adventure Middleweight appeared first on TW Media.

Newswav Malaysia Best News App

Newswav is an online content aggregator and obtains its content from different online sources. The content in the app do not belong to Newswav nor do they reflect the opinions of Newswav and its staff. Your use of this app indicates your understanding and acceptance of this information.

Newswav Sdn. Bhd. (201701008480 (1222645-M)) 2026 All Rights Reserved