
REPUBLIK Rakyat China akan mengadakan pameran sains dan teknologi yang menampilkan 50 pameran, termasuk planetarium kubah berskala besar di Kota Kinabalu tahun ini. Menteri Sains, Teknologi dan Inovasi (KSTI) negeri Datuk Dr Mohd Arifin Mohd Arif berkata Perpustakaan Negeri Sabah di Tanjung Aru telah dicadangkan untuk menjadi lokasi penganjuran acara itu.
“Memorandum persefahaman tiga tahun telah ditandatangani dengan China melalui Konsul Jeneralnya di Kota Kinabalu Dr Huang Shifang.
“Saya percaya mendapat pencerahan daripada negara maju seperti China akan memberi manfaat kepada rakyat Sabah, terutama pelajar,” katanya kepada pemberita.
Semasa lawatan kerja itu, Dr Huang mendedahkan bahawa tema pameran itu ialah “Experience Science, Inspire Innovation”.
“Semuanya bergantung bila barang akan sampai. Kami akan cuba sedaya upaya untuk mempercepatkan proses itu,” katanya ketika ditanya mengenai tarikh. Setiausaha Tetap Kementerian, Datuk Zainudin Aman, berkata planetarium kubah itu berketinggian kira-kira enam meter.
“Justeru, kawasan lapang di dalam Perpustakaan Negeri Tanjung Aru adalah paling sesuai. Kami juga merancang untuk membawa pameran itu ke Tawau dan Sandakan. Tempoh pameran semuanya terpulang kepada Kerajaan Negeri tetapi kita boleh mengadakannya sehingga tiga tahun. Kita boleh jangka ia akan bermula sebelum akhir tahun,” katanya.
* Follow us on Instagram and join our Telegram and/or WhatsApp channel(s) for the latest news you don't want to miss.
* Do you have access to the Daily Express e-paper and online exclusive news? Check out subscription plans available.
