Pejuang Muaythai Di Samarahan Tampil Gah, Bashir Masrazy Curi Tumpuan

20 Feb 2025 • 10:36 AM MYT
I Love Borneo
I Love Borneo

Laman infotainment, gaya hidup dan pelancongan di Borneo

image is not available

Bashir Masrazy dari kelab Red Wolves Iran

Pejuang Muaythai Di Samarahan Tampil Gah, Bashir Masrazy Curi Tumpuan. Bashir Masrazy dari kelab Red Wolves Iran antara pejuang Muaythai luar negara yang mencuri tumpuan dalam Samarahan Muaythai Challenge yang berlangsung di Medan Selera Nasi Abe baru-baru ini.

Dalam pertembungan kategori Pro 68kg, Bashir berjaya menundukkan Asuad Red Fire dari Kelab Redfire Muaythai Kedah.

image is not available

Pertandingan ini turut menyaksikan lapan perlawanan Semi Pro dan kategori amatur

Selain itu, Monji yang mewakili Kambiz Warrior Sudan turut menunjukkan aksi cemerlang apabila menewaskan Arashy Kiat Takoon dari Bara Emas Muaythai dalam kategori Pro 63kg. Sementara itu, wakil Thailand, Waye Ali, tidak kurang hebatnya apabila berjaya mengalahkan Dr Shiba dari Kelab Redwolves Selangor dalam pertarungan Pro 60kg.

Dalam kategori Pro 58kg, wakil Bara Emas Muaythai, Adhem Kiat Takoon dari Selangor, berjaya mengatasi Muhd Nur Aiman dari Kelab Petra Jaya Kilas Muaythai.

Pertarungan kategori profesional yang melibatkan pejuang tempatan juga cukup sengit apabila Piji Sempidan dari Kelab Kenyalang Muaythai berjaya mengalahkan Aman Koboi dari Glorious Fight Club, manakala rakan sepasukannya, Super Rizz, menumbangkan Aqie Koboilek dari kelab yang sama.

Secara keseluruhan, pertandingan ini turut menyaksikan lapan perlawanan Semi Pro dan kategori amatur yang melibatkan seramai 118 peserta.

Hadiah kemenangan telah disampaikan oleh wakil Jabatan Belia dan Sukan Sarawak (JBS) dan pemangku Ketua Pegawai Eksekutif Perbadanan Sukan Sarawak, Khairul Nizam Morshidi.

Dalam pada itu, Jumaat menyatakan kepuasan hati beliau dengan sambutan hebat yang diterima, terutama dari peserta luar negara, membuktikan bahawa kejohanan ini semakin dikenali dalam kalangan peminat dan atlet Muaythai.

Kejohanan ini turut dimeriahkan dengan pelbagai aktiviti sampingan seperti persembahan seni mempertahankan diri oleh Persatuan Kuntau Iban Sarawak (SIKAR), Betawi Bull Martial Arts, serta pasukan seni bela diri dari Kalimantan Barat. Pada hari pertama kejohanan pada 14 Februari, program ‘Let’s Try Muaythai’ turut diadakan khas untuk pelajar baru, berserta kursus asas kejurulatihan.

Baca juga sini:

View Original Article