Pelakon Suara Dragon Ball Desak AI Tanpa Izin Dihentikan

EntertainmentTechnology
22 Oct 2026 • 5:50 PM MYT
Siakap Keli
Siakap Keli

We’re a fast growing company with over 20 million page views per month.

Pelakon Suara Dragon Ball Desak AI Tanpa Izin Dihentikan

Pelakon suara Dragon Ball, Nozawa Masako, membantah penggunaan suaranya oleh kecerdasan buatan (AI) tanpa kebenaran dan menggesa perbuatan itu dihentikan.

Menurut NHK, Nozawa secara terbuka menangani isu ini buat kali pertama. Komennya dibuat ketika penggunaan suara pelakon yang dihasilkan oleh AI tanpa kebenaran telah menjadi berleluasa.

Nozawa Tegaskan Suara AI Tidak Mampu Sentuh Hati

Dalam satu wawancaranya bersama NHK pada hari Rabu, Nozawa mengakui tidak menyedari bahawa suaranya dijana oleh AI dan digunakan tanpa kebenaran.

Selepas menonton video yang dijana AI, yang kononnya mengandungi suaranya, beliau menegaskan bahawa suara itu bukan miliknya.

“Penggunaan suara itu dalam video itu tanpa kebenaran tidak boleh dimaafkan,” tegasnya.

Pengisi suara bahasa Jepun untuk Son Goku, wira siri anime Dragon Ball itu berkata, suaranya mewakili identitinya dan suara yang dipersembahkan adalah miliknya.

Katanya, kebenaran adalah diperlukan walaupun untuk penggunaan sebahagian suaranya.

"Suara AI itu mungkin kedengaran seperti suara saya tetapi ia tidak menyentuh hati. Suara untuk sebarang peranan mesti datang dari hati," katanya.

Nozawa berkata beliau percaya bahawa bunyi tangisan adalah berbeza jika orang ramai melakukannya dengan sepenuh hati.

Beliau turut mengulas tentang satu set garis panduan mengenai penggunaan suara AI.

“Peraturan sedang digubal sekarang dan saya berharap semua orang akan mematuhinya. Pematuhan peraturan juga harus didahulukan daripada apa-apa pun,” ujarnya.

View Original Article
Newswav Malaysia Best News App

Newswav is an online content aggregator and obtains its content from different online sources. The content in the app do not belong to Newswav nor do they reflect the opinions of Newswav and its staff. Your use of this app indicates your understanding and acceptance of this information.

Newswav Sdn. Bhd. (201701008480 (1222645-M)) 2026 All Rights Reserved