Pelancong China lemas di Sipadan

LocalTravel
21 May 2025 • 4:21 PM MYT
Daily Express
Daily Express

Daily Express Online (Malaysia) is Sabah's top-ranked & most viewed English news site. It is also Sabah's leading & most circulated daily English newspaper.

image is not available

By: Azmie Lim

SEMPORNA: Seorang pelancong lelaki berusia 37 tahun dari China lemas ketika menyertai aktiviti menyelam di perairan Pulau Sipadan, di sini, pada Isnin.

Mangsa merupakan sebahagian daripada kumpulan lapan penyelam pelbagai warganegara yang ditemani oleh lima jurulatih selam dan seorang tekong bot.

Menurut Ketua Polis Daerah Semporna, Superintenden Mohd Sabri Zainol, insiden itu berlaku kira-kira jam 10.45 pagi.

window.googletag = window.googletag || {cmd: []};googletag.cmd.push(function() {googletag.defineSlot('/22826383987/dailyexpress_inline', [1, 1], 'gpt-passback').addService(googletag.pubads());googletag.enableServices();googletag.display('gpt-passback');});“Panggilan kecemasan diterima daripada salah seorang jurulatih selam yang memaklumkan bahawa dia bersama empat lagi jurulatih selam telah membawa lapan penyelam pelbagai warganegara ke tapak selaman tersebut,” kata Sabri dalam satu kenyataan.

Mangsa dilaporkan terjun ke dalam air tanpa kebenaran jurulatih selam dan mula tenggelam. Menyedari keadaan cemas itu, tekong bot segera memaklumkan kepada kru penyelam, mencetuskan usaha menyelamat segera.

Penyelam berjaya menemui mangsa pada kedalaman 25 meter dan membawanya ke permukaan sebelum memberikan bantuan kecemasan (CPR).

“Mangsa masih tidak sedarkan diri, bernafas dengan lemah dan muntah beberapa kali,” kata Sabri.

Walaupun pelbagai usaha dilakukan oleh kru, keadaan mangsa tidak menunjukkan sebarang perubahan. Mangsa kemudian dikejarkan ke Hospital Semporna untuk rawatan awal sebelum dipindahkan ke Hospital Tawau, di mana dia disahkan meninggal dunia.

“Kami telah mengklasifikasikan kes ini sebagai kematian mengejut dan bedah siasat akan dijalankan pada petang Selasa,” tambah Sabri.