Pembelian Activision Blizzard Oleh Microsoft Mungkin Dihalang Oleh FTC

TechnologyGamingDigital
24 Nov 2022 • 9:58 AM MYT
Amanz
Amanz

Amanz merupakan laman berita dunia teknologi serta ulasan peranti terkini.

image is not available
Activision Blizzard

Pengumuman Microsoft ingin membeli Activision Blizzard mengejutkan dunia permainan video memandangkan syarikat tersebut memegang banyak IP popular seperti Call of Duty dan Diablo. Banyak tentangan diutarakan oleh syarikat seperti Sony yang mengatakan ia mungkin mewujudkan monopoli yang merugikan pengguna yang tidak ingin menggunakan ekosistem Microsoft.

image is not available

Pagi ini muncul laporan pihak Suruhanjaya Perdagangan Persekutuan Amerika Syarikat (FTC) akan memfailkan saman di mahkamah untuk menghalang pengambilalihan daripada diteruskan. Menurut sumber dari pandangan FTC, sekiranya Microsoft dibenarkan mengambil alih Activision Blizzard, ia akan memberikan kelebihan yang tidak adil kepada Microsoft dalam arena permainan video yang kini sengat di antara mereka dengan Sony serta Nintendo.

Selepas pengumuman dilakukan, Microsoft berjanji akan terus menawarkan permainan popular seperti Call of Duty di konsol Sony. Pada waktu yang sama siri The Elder Scroll baharu kini eksklusif di PC dan Xbox membuatkan janji yang diberikan seakan kosong.

Tindakan pengeluar menghadkan permainan ke hanya satu platform sahaja adalah merugikan pemain permainan video kerana tidak ramai mampu membeli ketiga-tiga Xbox, PlayStation dan Switch semata-mata untuk menikmati siri permainan tertentu.

Newswav Malaysia Best News App

Newswav is an online content aggregator and obtains its content from different online sources. The content in the app do not belong to Newswav nor do they reflect the opinions of Newswav and its staff. Your use of this app indicates your understanding and acceptance of this information.

Newswav Sdn. Bhd. (201701008480 (1222645-M)) 2026 All Rights Reserved