Pembuatan mampu pulih 2H24 walaupun PMI Julai 2024 bawah 50 mata - Kenanga Research

Business & Finance
5 Aug 2024 • 9:39 AM MYT
DagangNews.com
DagangNews.com

Berita bisnes anda

Pembuatan mampu pulih 2H24 walaupun PMI Julai 2024 bawah 50 mata - Kenanga Research

herman

05/08/2024 - 09:39

KUALA LUMPUR 5 Ogos - Kenanga Research tetap menjangkakan pemulihan sektor pembuatan meski pun Indeks Pengurus Pembelian (PMI) pembuatan Malaysia kekal di bawah tahap ambang 50 mata dalam bulan Julai 2024.

Firma penyelidikan itu berkata, ini terutamanya industri berorientasikan eksport yang diunjurkan mendapat momentum pada separuh kedua 2024 (2H24).

"Keyakinan ini didorong oleh jangkaan kitaran sektor teknologi yang lebih baik, didorong oleh permintaan yang lebih tinggi untuk kecerdasan buatan (AI) dan pelbagai langkah rangsangan di China.

"Walau bagaimanapun, risiko penurunan masih wujud, terutamanya daripada faktor luaran seperti ketegangan perdagangan AS-China yang baru, krisis Timur Tengah yang semakin meningkat dan perang Rusia-Ukraine yang berpanjangan, yang terus membebankan rantaian bekalan dan permintaan global," katanya dalam nota penyelidikan hari ini.

Menurut Kenangan Research, PMI Pembuatan turun kepada 49.7 pada bulan Julai (Jun: 49.9), kekal di bawah paras neutral untuk bulan kedua berturut-turut.

Kata firma itu, bacaan PMI terkini sebahagian besarnya disebabkan oleh kelembapan dalam pengeluaran dan pesanan baru, tetapi sebahagiannya diimbangi oleh peningkatan dalam eksport.

"Pengeluaran merosot sedikit tetapi disokong oleh permintaan luar yang bertambah baik. Tempahan baharu berkurangan sedikit buat kali pertama dalam tempoh tiga bulan disebabkan permintaan yang lemah, yang membawa kepada penurunan dalam pengeluaran keseluruhan.

"Walau bagaimanapun, kelembapan itu telah dikurangkan oleh peningkatan pesanan eksport yang disebabkan oleh permintaan yang lebih tinggi dari rantau Asia dan Oceania.

"Selain itu, aktiviti pembelian, stok input dan inventori barang siap telah dikurangkan," jelasnya.

Tambah Kenanga Research, sektor pembuatan dalam kalangan ekonomi serantau juga menunjukkan situasi bercampur dengan China (49.8; Jun: 51.8).

"PMI Pembuatan Caixin jatuh di bawah paras neutral buat kali pertama dalam tempoh sembilan bulan, disebabkan oleh pengurangan baharu dalam aliran masuk kerja baharu, disokong oleh kelembapan ketara dalam pertumbuhan keluaran.

"Vietnam (54.7; Jun: 54.7) dengan PMI pembuatan kekal tidak berubah dan melebihi paras neutral, mencerminkan keadaan perniagaan yang mampan yang ditandai dengan peningkatan dalam pesanan baharu," ujarnya.

PMI pembuatan Malaysia menyusut sedikit kepada 49.9 pada Jun, berbanding Mei, 50.2 dengan 50 mata adalah tahap ambang yang memisahkan pertumbuhan dengan kelembapan. - DagangNews.com