Pempengaruh pendidikan bantu tangani isu ketidakhadiran pelajar SPM

26 Jun 2024 • 12:18 PM MYT
Sinar Harian
Sinar Harian

Portal berita nombor 1 di Malaysia

image is not available
KPM mengetengahkan pempengaruh pendidikan atau Edufluencer bagi menangani isu ketidakhadiran pelajar SPM. Foto hiasan

KUALA LUMPUR - Kementerian Pendidikan Malaysia (KPM) mengetengahkan pempengaruh pendidikan atau Edufluencer bagi menangani isu ketidakhadiran pelajar Sijil Pendidikan Malaysia (SPM).

Timbalan Menterinya, Wong Kah Woh berkata, menerusi perkhidmatan bimbingan dan kaunseling mampu membantu meningkatkan kehadiran calon peperiksaan SPM di masa akan datang.

“Kami mengoptimumkan perkhidmatan bimbingan dan kaunseling di sekolah melalui program pembangunan diri murid selain mengetengahkan pempengaruh pendidikan untuk berkongsi ilmu serta pengalaman.

“KPM yakin dengan usaha berterusan dan komitmen semua pihak memastikan peningkatan kehadiran calon dalam peperiksaan SPM akan datang,” katanya.

Beliau berkata demikian ketika menjawab soalan daripada Roslan Hashim (Perikatan Nasional (PN)- Kulim Bandar Baharu) mengenai tindakan KPM bagi mengatasi isu 10,160 daripada 38,3685 calon SPM 2023 tidak hadir menduduki peperiksaan.

Mengulas lanjut, menurut Woh, antara faktor yang menjadi punca ketidakhadiran pelajar SPM adalah bekerja, masalah keluarga, kemalangan dan sakit.

Ujarnya, pihak Jabatan Pendidikan Negeri (JPN) dan Pejabat Pendidikan Daerah (PPD) akan terus melakukan pemantauan pelajar sekolah dengan lebih baik.

“Berdasarkan analisis KPM, antara punca ketidakhadiran luar kawalan yang telah dikenal pasti adalah terdapat pelajar yang bekerja, mempunyai masalah keluarga dan juga faktor-faktor lain.

“Pihak PKM juga telah memberi peringatan kepada JPN dan PPD untuk melakukan pemantauan kehadiran pelajar,” katanya.

Ikuti Channel rasmi Sinar Harian di WhatsApp supaya anda tidak terlepas berita-berita terkini daripada kami. Jom! Klik di sini!

Newswav Malaysia Best News App

Newswav is an online content aggregator and obtains its content from different online sources. The content in the app do not belong to Newswav nor do they reflect the opinions of Newswav and its staff. Your use of this app indicates your understanding and acceptance of this information.

Newswav Sdn. Bhd. (201701008480 (1222645-M)) 2026 All Rights Reserved