Pemuda PBS Moyog dinobat juara pertandingan 9 Sebelah

LocalFootball
21 Oct 2025 • 3:59 PM MYT
Daily Express
Daily Express

Daily Express Online (Malaysia) is Sabah's top-ranked & most viewed English news site. It is also Sabah's leading & most circulated daily English newspaper.

image is not available

PENAMPANG: Pasukan Pemuda PBS Moyog muncul juara dalam Kejohanan Bola Sepak 9 Sebelah yang dianjurkan oleh Pergerakan Pemuda PBS Moyog dengan kerjasama Belia Kg. Tampasak.

Kejohanan itu berlangsung selama dua hari (12 dan 20 Oktober) dengan perlawanan akhir menutup tirai pertandingan yang penuh semangat itu.

Pasukan terbabit bukan sahaja merangkul gelaran juara malah turut membawa pulang anugerah individu. Enzo Matthew Gumpil dinobatkan sebagai pemain terbaik manakala Isaac Charles Kinajil menerima anugerah penjaga gol terbaik.

Pengurus pasukan Joey Joinod memuji semangat kesukanan peserta dan menyifatkan pertandingan itu sebagai satu “perlawanan yang hebat.”“Tahniah dan syabas kepada semua pasukan yang mengambil bahagian sepanjang kejohanan ini.

“Setinggi-tinggi penghargaan juga kami ucapkan kepada Emik Che dan pasukannya, pengadil, penaja, penduduk kampung serta semua yang terlibat secara langsung atau tidak langsung dalam menjayakan acara ini,” kata jawatankuasa penganjur.

Exco Pemuda PBS Pusat Dr. Randolf Paza turut memuji pasukan itu dan menggalakkan mereka untuk terus mengekalkan momentum kejayaan.

“Semoga semangat perpaduan, kerjasama dan kebersamaan terus subur dalam komuniti kita,” katanya.

Dr. Paza turut mendedahkan bahawa persiapan sedang dijalankan untuk kejohanan Piala Dunia di Singapura 2026, di mana pasukan itu dijangka mewakili Sabah.

“Kepada semua pasukan lain, tahniah juga atas semangat kesukanan dan komitmen tinggi yang ditunjukkan sepanjang kejohanan ini,” tambahnya.

Majlis penutupan rasmi disempurnakan oleh Ketua Bahagian PBS Moyog John Chryso Masabal, Timbalan Ketua Pemuda PBS Moyog Mark Ilol serta ahli jawatankuasa pemuda bahagian Perrie Arapoc Postino.

View Original Article