Penjara gesa lebih banyak firma ambil orang diparol bekerja

12 Feb 2023 • 1:21 PM MYT
Daily Express
Daily Express

Daily Express Online (Malaysia) is Sabah's top-ranked & most viewed English news site. It is also Sabah's leading & most circulated daily English newspaper.

image is not available

Kota Kinabalu: Jabatan Penjara menggesa lebih banyak syarikat di Sabah mengambil orang diparol bagi membantu mereka untuk berintegrasi semula ke dalam masyarakat dan membuka lembaran baharu di bawah sistem parol.

Timbalan Ketua Pengarahnya Datuk Ibrisam Abdul Rahman berkata banduan berhak mendapat peluang kedua untuk hidup dan ia tidak mendatangkan kebaikan untuk membebaskan mereka kembali terus ke dalam masyarakat tanpa memulihkan mereka terlebih dahulu.

Di bawah program seperti Corporate Smart Internship (CSI), syarikat juga boleh melakukan peranan mereka dalam mengurangkan konotasi negatif yang dikaitkan dengan bekas banduan dan meningkatkan peluang mereka untuk mendapatkan pekerjaan apabila dibebaskan dari penjara.