Penunjuk Perasaan Berhimpun di Rom, Milan Bantah Pembunuhan Beramai-ramai di Gaza

WorldPolitics
18 Jun 2025 • 9:53 AM MYT
UmmahToday
UmmahToday

From Ummah To Ummah News Portal

image is not available

image is not available

Ratusan aktivis pro-Palestin berarak ke arah kedutaan Israel di Rom, Itali pada Selasa bagi membantah “keganasan Israel” dan pembunuhan beramai-ramai di Gaza. Mereka menjerit slogan seperti “Hentikan keganasan Israel”, “Hentikan pembunuhan beramai-ramai”, dan “Bebaskan Gaza, Bebaskan Palestin”.

Penunjuk perasaan juga melaungkan, “Kami semua anti-Zionis, kami semua rakyat Palestin” serta “Zionis Israel adalah negara pengganas”. Satu lagi protes serupa diadakan di Piazza Duomo, Milan, dengan orang ramai membawa bendera Palestin dan menyeru pembebasan Gaza.

Israel, yang menolak gesaan antarabangsa untuk gencatan senjata, telah melancarkan serangan ke atas Gaza sejak Oktober 2023, membunuh lebih 55,400 rakyat Palestin, kebanyakannya wanita dan kanak-kanak. Pada November 2024, Mahkamah Jenayah Antarabangsa (ICC) mengeluarkan waran tangkap terhadap Perdana Menteri Israel, Benjamin Netanyahu, dan bekas Menteri Pertahanan, Yoav Gallant, atas tuduhan jenayah perang dan jenayah kemanusiaan.

Israel juga sedang berdepan tuduhan pembunuhan beramai-ramai di Mahkamah Keadilan Antarabangsa (ICJ) berkaitan perang di Gaza.

Sumber: Agensi Anadolu

Newswav Malaysia Best News App

Newswav is an online content aggregator and obtains its content from different online sources. The content in the app do not belong to Newswav nor do they reflect the opinions of Newswav and its staff. Your use of this app indicates your understanding and acceptance of this information.

Newswav Sdn. Bhd. (201701008480 (1222645-M)) 2026 All Rights Reserved