Perancis garang tundukkan Luxembourg

6 Jun 2024 • 10:09 AM MYT
Sinar Harian
Sinar Harian

Portal berita nombor 1 di Malaysia

image is not available
Mbappe (kanan) dicabar oleh pemain Luxembourg, Maxime Chanot ketika aksi persahabatan di Metz. Foto EPA

PERANCIS mencatat kemenangan selesa 3-0 ke atas Luxembourg dalam perlawanan persahabatan pra-Euro 2024 di Metz pada awal pagi Khamis.

Penyerang Randal Kolo Muani meletakkan Perancis di depan sejurus sebelum rehat apabila menanduk masuk hantaran tepat Kylian Mbappe, sebelum rembatan kencang Jonathan Clauss dari luar kotak penalti menggandakan kelebihan pada minit ke-70.

Mbappe menambah gol ketiga 15 minit kemudian dengan rembatan rendah untuk gol ke-47 peribadinya untuk Les Bleus.

Pemain berusia 25 tahun itu, yang memuktamadkan perpindahannya ke Real Madrid pada Isnin, kini telah terlibat dalam 80 gol untuk Perancis dalam 78 perlawanan.

“(Mbappe) adalah seorang pemain yang hebat sejak dia bersama kami.

“Dia melakukan kerja yang baik hari ini. Dia kurang bermain dalam beberapa minggu terakhir, tetapi dia tetap menunjukkan kualitinya.

"Dia telah menjadi contoh yang baik sepanjang minggu," kata pengendali Perancis, Didier Deschamps.

Perancis akan menentang Kanada pada Ahad di Bordeaux dalam perlawanan pemanas badan terakhir mereka sebelum Euro 2024 yang akan bermula pada 14 Jun.

Ikuti Channel rasmi Sinar Harian di WhatsApp supaya anda tidak terlepas berita-berita terkini daripada kami. Jom! Klik di sini!

View Original Article
Newswav Malaysia Best News App

Newswav is an online content aggregator and obtains its content from different online sources. The content in the app do not belong to Newswav nor do they reflect the opinions of Newswav and its staff. Your use of this app indicates your understanding and acceptance of this information.

Newswav Sdn. Bhd. (201701008480 (1222645-M)) 2026 All Rights Reserved