Perdagangan borong dan runcit catat pertumbuhan 6.6% pada Mei 2023 - DOSM

Business & Finance
12 Jul 2023 • 12:42 PM MYT
DagangNews.com
DagangNews.com

Berita bisnes anda

Perdagangan borong dan runcit catat pertumbuhan 6.6% pada Mei 2023 - DOSM

zulfadli

12/07/2023 - 12:42

KUALA LUMPUR 12 Julai - Perdagangan borong dan runcit Malaysia mencatatkan pertumbuhan sebanyak 6.6% tahun ke tahun pada Mei 2023 dengan nilai jualan RM138 bilion, menurut Jabatan Perangkaan Malaysia (DOSM).

DOSM berkata, ia disumbangkan oleh subsektor kenderaan bermotor yang melonjak 22% atau RM3.1 bilion kepada RM17 bilion.

Katanya, perdagangan runcit juga berkembang dengan mencatatkan 5% atau RM2.8 bilion kepada RM58.8 bilion diikuti oleh perdagangan borong yang meningkat 4.4% atau RM2.6 bilion untuk berada pada RM62.2 bilion.

"Bagi perbandingan bulan ke bulan, nilai jualan perdagangan borong dan runcit kembali mencatatkan pertumbuhan positif sebanyak 1.5% disumbankan oleh subsektor kenderaan bermotor dan perdagangan borong masing-masing 16.2% dan 2.1%.

"Bagi prestasi mengikut subsektor, pertumbuhan 22% dalam kenderaan bermotor pada bulan ini didorong jualan keadaan bermotor yang melonjak 29.8% atau RM2.1 bilion kepada RM8.9 bilion. Ini diikuti oleh jualan kompenen dan aksesori kenderaan bermotor dan penyelenggaraan dan pembaikan kenderaan bermotor masing-masing naik 17.7% dan 20.4%.

"Bagaimanapun, jualan, penyelenggaraan dan pembaikan motosikal menurun 5%. Bagi perbandingan bulanan, subsektor ini melonjak sebanyak 16.2% disumbangkan oleh semua kumpulan dalam subsektor ini terutamanya jualan kenderaan bermotor dengan 30.8%," katanya dalam kenyataan media di sini.

Mengulas lanjut mengenai subsektor perdagangan runcit, DOSM berkata, kenaikan 5% pada Mei 2023 disokong oleh jualan runcit di kedai bukan pengkhususan yang bertumbuh 8.4% atau RM1.7 bilion kepada RM22.5 bilion.

image is not available

Katanya, kumpulan lain dalam subsektor ini turut merekodkan pertumbuhan positif iaitu jualan runcit di kedai pengkhususan 6%, jualan runcit makanan, minuman dan tembakau 10%, jualan runcit bahan api kenderaan (6%), jualan runcit bukan di kedai, gerai atau pasar (2.5%) dan jualan runcit di gerai dan pasar (6%).

"Sebaliknya, bagi perbandingan bulan ke bulan, jualan subsektor ini menurun 2.7% dengan hampir semua kumpulan mencatatkan pertumbuhan negatif," katanya.

DOSM turut memaklumkan bahawa peningkatan 4.4% dalam subsektor perdagangan borong disumbangkan oleh jualan borong makanan, minuman dan tembakau yang meningkat RM1.1 bilion atau 9.6% kepada RM12.3 bilion.

"Ini diikuti oleh jualan borong barangan isi rumah 7.9%, jual borong bahan mentah pertanian dan haiwan hidup, (8.6%), jualan borong jentera, peralatan dan bekalan (5.8%), perdagangan borong tanpa tanpa pengkhususan (11.6%) dan jual borong berdasarkan konrak atau yuran (7.3%).

"Bagi perbandingan bulanan, perdagangan borong naik 2.1%, terutamanya disumbangkan oleh jual borong bahan mentah pertanian dan haiwan hidup dan lain lain pengkhususan jualan borong masing-masing meningkat 7.5% dan 1.1%

DOSM berkata, bagi indeks jualan runcit melalui internet, ia merekodkan -0.8% tahun ke tahun pada Mei 2023 berbanding 4.1% pada April 2023. Bagi nilai pelarasan musim, indeks ini menguncup -5.5% berbanding bulan sebelumnya.

Katanya bagi indeks volum, perdagangan borong dan runcit pada Mei 2023 mencatatkan pertumbuhan tahun ke tahun sebanyak 4.6%.

"Pengembangan itu disumbangkan oleh semua subsektor iaitu kenderaan bermotor 17.8%. Perdagangan borong (5.3%) dan perdagangan runcit (2.4%). Bagi indeks volum pelarasan musim, ia merosot -4.1% bulan ke bulan," katanya. - DagangNews.com

Newswav Malaysia Best News App

Newswav is an online content aggregator and obtains its content from different online sources. The content in the app do not belong to Newswav nor do they reflect the opinions of Newswav and its staff. Your use of this app indicates your understanding and acceptance of this information.

Newswav Sdn. Bhd. (201701008480 (1222645-M)) 2026 All Rights Reserved