PLUS perluas #LANE FREEDOM JustGO ke Wilayah Selatan

Business & Finance
15 Jul 2026 • 9:25 PM MYT
Sinar Harian
Sinar Harian

Portal berita nombor 1 di Malaysia

Image from: PLUS perluas #LANE FREEDOM JustGO ke Wilayah Selatan
PLUS perluas #LANE FREEDOM JustGO ke wilayah Selatan. Foto hiasan

PLUS Malaysia Berhad (PLUS) memperluaskan pelaksanaan sistem pembayaran tol terbuka berasaskan pengecaman nombor plat kenderaan (ANPR) menerusi platform JustGO ke enam lagi plaza tol di wilayah Selatan bermula jam 10 pagi pada Rabu.

Menurut PLUS, pelaksanaan itu membolehkan pengguna berdaftar menikmati pengalaman #LANE FREEDOM, iaitu kebebasan menggunakan mana-mana lorong tol tanpa perlu memilih lorong khusus mengikut kaedah pembayaran sedia ada.

"Kamera ANPR akan mengesan nombor plat kenderaan yang didaftarkan dan memproses bayaran tol secara automatik menggunakan kad pembayaran yang dipautkan dalam aplikasi JustGO.

"Pengguna hanya perlu memuat turun aplikasi, mendaftar akaun dan kenderaan serta memautkan kad pembayaran," katanya dalam kenyataan pada Rabu.

Pengaktifan terbaharu melibatkan Lebuhraya Seremban-Port Dickson (SPDH), Lebuhraya Utara-Selatan (NSE) dan Lebuhraya Laluan Kedua Malaysia-Singapura (LINKEDUA).

Enam plaza tol berkenaan ialah Plaza Tol Mambau dan Lukut di SPDH, Plaza Tol Kempas di NSE serta Plaza Tol Tanjung Kupang, Lima Kedai dan Perling di LINKEDUA.

PLUS merupakan antara syarikat konsesi lebuh raya mengambil bahagian dalam platform JustGO menerusi pelaksanaan Sistem Pembayaran Tol Terbuka berasaskan ANPR pertama diperkenalkan dalam industri lebuh raya di Malaysia.

Sistem itu mula dilaksanakan menerusi projek rintis awam di sembilan plaza tol di Lebuhraya Utara-Selatan antara Hutan Kampung dan Sungai Dua pada Januari lalu.

Pelaksanaannya kemudian diperluaskan ke Plaza Tol Jitra di Lebuhraya Utara-Selatan dan Plaza Tol Lunas dan Kubang Semang di Lebuhraya Butterworth-Kulim (BKE) pada Jun lepas.

PLUS memaklumkan, pengaktifan di Wilayah Selatan merupakan sebahagian daripada usaha memperluaskan penggunaan JustGO di rangkaian lebuh raya kendaliannya sebelum ia dilaksanakan di semua plaza tol PLUS bermula Ogos nanti.

Newswav Malaysia Best News App

Newswav is an online content aggregator and obtains its content from different online sources. The content in the app do not belong to Newswav nor do they reflect the opinions of Newswav and its staff. Your use of this app indicates your understanding and acceptance of this information.

Newswav Sdn. Bhd. (201701008480 (1222645-M)) 2026 All Rights Reserved