
KERAJAAN Negeri Gabungan Rakyat Sabah-Barisan Nasional (GRS-BN) bercadang untuk mengembangkan lagi potensi Sipitang berdasarkan kemudahan industri minyak dan gas yang mudah didapati di kawasan itu.
Ketua Menteri Datuk Seri Hajiji Noor berkata perkara ini lebih mudah direalisasikan sekiranya calon Kerajaan Negeri yang bertanding atas tiket GRS, Datuk Matbali Musah, memenangi kerusi Parlimen Sipitang pada Pilihan Raya Umum Ke-15 (PRU15) pada 19 Nov.
Beliau berkata GRS juga akan mencadangkan Matbali dilantik sebagai Timbalan Menteri persekutuan sekiranya memenangi kerusi itu supaya usaha membawa perubahan besar di daerah itu dapat dilaksanakan dengan lebih berkesan.
“Banyak yang boleh kita lakukan di Sipitang jika Matbali menjadi Ahli Parlimen berdasarkan potensi di kawasan ini, dan kita juga akan mencadangkan supaya beliau dilantik sebagai Timbalan Menteri persekutuan jika menang kelak.
“Di Sipitang, kita ada Taman Perindustrian Minyak & Gas Sipitang (Sogip) dan kita sudah merancang bagi memajukannya lagi untuk menjana lebih banyak aktiviti ekonomi.
“Kerajaan GRS-BN juga telah menandatangani memorandum persefahaman (MoU) dengan lapan syarikat besar di Sogip membabitkan pelaburan kira-kira RM20 bilion.
Ini boleh mewujudkan antara 10,000 dan 15,000 peluang pekerjaan.
“Jadi, bayangkan apabila ini dilaksanakan kelak, pasti Sipitang akan menjadi daerah maju,” katanya pada program bertemu rakyat Pengerusi GRS dan calon GRS Sipitang di Bandar Mingo di Beaufort pada 14 Nov.
Hajiji, yang juga Pengerusi GRS, berkata dengan dasar mesra pelabur yang dilaksanakan Kerajaan Negeri, lebih banyak pelaburan akan dibawa masuk ke negeri ini, bukan sahaja ke Sipitang tetapi juga ke daerah lain termasuk Kota Kinabalu.
“Terdapat banyak pelaburan lain selain Sogip termasuk di Kota Kinabalu dan daerah lain yang akan saya umumkan kemudian apabila perjanjian telah dibuat.
“Ini bermakna dengan dasar mesra pelaburan negeri, kita boleh menarik ramai pelabur.
“Keutamaan ialah mewujudkan peluang pekerjaan,” katanya.
Sementara itu, Hajiji menjelaskan Timbalan Menteri Kewangan II Datuk Yamani Hafez Musa membuat keputusan sendiri untuk menarik diri daripada mempertahankan kerusinya di Sipitang walaupun dipujuk.
Beliau berkata calon lain bagi kerusi Parlimen Sipitang itu hanya dinamakan selepas Yamani tidak memberi maklum balas mengenai perkara itu beberapa hari sebelum pengumuman calon GRS bagi kerusi berkenaan awal bulan ini.
“Beliau (Yamani) berjumpa saya dan berkata beliau tidak mahu bertanding lagi pada PRU15.
“Saya memberi peluang kepadanya kerana saya fikir Yamani seorang pemimpin muda dan berwibawa malah menjadi Timbalan Menteri Kewangan,” katanya.
Yamani ialah anak kepada bekas Ketua Menteri Tan Sri Musa Aman, manakala Matbali ialah Ketua Parti Pribumi Bersatu Malaysia (Bersatu) Bahagian Sipitang.
Matbali berdepan saingan tiga penjuru menentang Bendahari Parti Warisan (Warisan) Sipitang Datuk Adnan Puteh dan Pengerusi Amanah Sabah Lahirul Latigu (Pakatan Harapan).
Hajiji melahirkan keyakinannya terhadap kemampuan Matbali bagi menjalankan tugas sebagai ahli Parlimen jika diberi mandat pada PRU15 menggantikan Yamani dalam usaha membawa perubahan di Sipitang.
“Beliau (Matbali) tidak kurang hebatnya dengan calon kita yang lain atau pemimpin lain di Sipitang.
Dengan memberi peluang kepada beliau, ia bermakna penduduk Sipitang mahukan pembangunan dan kemajuan di sini kerana beliau adalah calon kerajaan negeri,” katanya.
* Follow us on Instagram and join our Telegram and/or WhatsApp channel(s) for the latest news you don't want to miss.
* Do you have access to the Daily Express e-paper and online exclusive news? Check out subscription plans available.

