Presiden Korea Selatan Yoon Ditahan Untuk Soal Siasat Berhubung Undang-Undang Tentera

WorldPolitics
15 Jan 2025 • 11:40 AM MYT
Siakap Keli
Siakap Keli

We’re a fast growing company with over 20 million page views per month.

image is not available

SEOUL, 15 Jan (Bernama-Yonhap) — Penyiasat menahan Presiden Korea Selatan yang menghadapi pendakwaan, Yoon Suk Yeol di kediamannya pada Rabu dan membawanya untuk disoal siasat berhubung pengisytiharan undang-undang tentera yang singkat.

Waran tangkap terhadap Yoon dilaksanakan pada 10.33 pagi, lapor agensi berita Yonhap berdasarkan kenyataan Pejabat Penyiasatan Rasuah bagi Pegawai Berpangkat Tinggi (CIO).

Rakaman televisyen secara langsung menunjukkan konvoi kenderaan yang dipercayai membawa Yoon meninggalkan kawasan kediaman presiden di tengah Seoul menuju pejabat CIO di Gwacheon, selatan Seoul.

Yoon, yang digantung tugasnya susulan pendakwaan oleh Parlimen pada 14 Dis, berdepan pertuduhan pemberontakan dan penyalahgunaan kuasa.

Beliau didakwa mengerahkan tentera ke parlimen selepas mengisytiharkan undang-undang tentera pada malam 3 Dis bagi menghalang ahli parlimen daripada membatalkan dekri itu.

Yoon dijangka ditahan di Pusat Tahanan Seoul di Uiwang, berhampiran pejabat CIO, selepas soal siasat.

Sumber: BERNAMA