‘RM20 juta ditemui di pejabat bukan milik saya’

LocalPolitics
27 Jun 2025 • 11:13 AM MYT
Daily Express
Daily Express

Daily Express Online (Malaysia) is Sabah's top-ranked & most viewed English news site. It is also Sabah's leading & most circulated daily English newspaper.

image is not available

By: Jo Ann Mool

Kota Kinabalu: Bekas Pengarah Jabatan Air Sabah, Ag Mohd Tahir Mohd Talib (gambar), memberitahu Mahka-mah Khas Rasuah bahawa sejumlah besar wang yang ditemui di pantri pejabatnya adalah milik orang lain.

Semasa pemeriksaan balas oleh Timbalan Pendakwa Raya (TPR) Mahadi Abdul Jumaat di hadapan Hakim Abu Bakar Manat, Ag Mohd Tahir berkata wang tersebut ditemui semasa serbuan Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) pada 2016.

Menurutnya, wang itu sudah berada di pantri pejabatnya di Wisma Muis sejak dia mula bertugas pada 2003, menyatakan sebahagian besar wang itu bukan miliknya.

window.googletag = window.googletag || {cmd: []};googletag.cmd.push(function() {googletag.defineSlot('/22826383987/dailyexpress_inline', [1, 1], 'gpt-passback').addService(googletag.pubads());googletag.enableServices();googletag.display('gpt-passback');});Dia menambah, sebahagiannya adalah miliknya, yang diterimanya daripada perkongsian perniagaan dengan Michael Wong, Fauzi dan Haris.

Dia menganggarkan kira-kira RM20 juta sudah berada di pantri sebelum dia menduduki pejabat tersebut, manakala RM3 juta adalah miliknya.

Ag Mohd Tahir, 63, dibicarakan bersama isterinya, Fauziah Piut, 60, dan bekas Timbalan Pengarah Jabatan Air, Lim Lam Beng, 66. Mereka berdepan 37 pertuduhan berkaitan pengubahan wang haram melibatkan RM61.57 juta dalam bentuk wang tunai, simpanan bank serta pemilikan barangan mewah, antara Oktober dan November 2016.

Ketika pemeriksaan balas, Ag Mohd Tahir berkata dia tidak tahu isterinya memiliki 19 akaun pelbagai bank, termasuk di Permodalan Nasional Berhad (PNB) yang mengandungi RM2.2 juta. Dia juga tidak bersetuju bahawa lebih 900 barang kemas ditemui dalam pemilikan isterinya di bilik yang turut dihuninya.

Kepada cadangan, Ag Mohd Tahir tidak bersetuju bahawa wang tunai, barang kemas, jam tangan mewah, beg berjenama serta kereta mewah yang ditemui di dalam dan luar rumahnya adalah milik dia dan isterinya.

Ag Mohd Tahir bersetuju dengan cadangan pendakwaan bahawa isterinya tidak mampu memiliki lebih 90 beg tangan mewah berdasarkan gaji terakhirnya pada 2013.

Katanya, isterinya kali terakhir bekerja sebagai setiausaha di Ko-Nelayan Kota Kinabalu tetapi tidak pasti mengenai dakwaan pendakwaan bahawa gajinya (isteri) sekitar RM2,500 hingga RM3,000.

Sebagai respons kepada satu soalan, Ag Mohd Tahir berkata dia tidak ingat sama ada semua sumber pendapatannya yang lain pernah diisytiharkan kepada pentadbiran Jabatan Air Sabah, kerana perkara itu sudah terlalu lama berlaku.

Dia tidak bersetuju dengan cadangan pihak pendakwaan bahawa dia gagal membuat pengisytiharan kerana wang tunai dan barangan berharga yang dirampas adalah hasil daripada aktiviti haram dan juga tidak bersetuju bahawa dia tidak mengisytiharkannya kerana tidak dapat menjelaskan sumber pendapatan tersebut.

DPP: Anda juga tidak membuat sebarang pengisytiharan mengenai aset milik isteri anda?

Ag Mohd Tahir: Saya tidak ingat, ia sudah lama.

DPP: Anda juga tidak dapat mengisytiharkan sumber pendapatan bagi aset milik isteri anda.

Ag Mohd Tahir: Saya tidak bersetuju.

DPP: Jika wang dan barangan tersebut diperoleh secara sah, anda tidak akan menghadapi masalah untuk mengisytiharkannya, setuju?

Ag Mohd Tahir: Saya tidak pasti.

Apabila dirujuk kepada satu dokumen, iaitu pengisytiharan harta bertarikh 3 Januari 2005, Ag Mohd Tahir bersetuju dengan cadangan pendakwaan bahawa itu adalah satu-satunya pengisytiharan yang dibuat sepanjang tempoh perkhidmatannya sehingga 2016.

DPP: Berdasarkan pengisytiharan ini, anda hanya mengisytiharkan sebuah rumah di Grace Ville dan sebuah kereta, betul?

Ag Mohd Tahir: Betul.

DPP: Berdasarkan pengisytiharan ini, anda menyatakan bahawa pendapatan isteri anda hanya RM2,000, betul?

Ag Mohd Tahir: Betul.

DPP: Jelas dalam dokumen ini bahawa berjuta-juta wang tunai, beberapa buah kereta mewah, sebuah rumah mewah bernilai jutaan ringgit, jam tangan mewah dan jutaan wang dalam akaun bank anda tidak pernah diisytiharkan, berdasarkan pengisytiharan ini. Betul?

Ag Mohd Tahir: Berdasarkan dokumen ini, betul.

DPP: Dan berdasarkan dokumen ini, tiada pendapatan perniagaan diisytiharkan. Betul?

Ag Mohd Tahir: Betul.

Turut hadir bagi pihak pendakwaan ialah Timbalan Pendakwa Raya (DPP) Haresh Prakash Somiah dan Zander Lim, bersama DPP Mahadi.

Mewakili Ag Mohd Tahir dan Fauziah ialah peguam Datuk Ansari Abdullah dan Erveana Ansari manakala Lim dibela oleh Datuk Tan Hock Chuan, Baldev Singh, Karpaljit Singh dan Kelvin Wong.

Perbicaraan ditangguhkan ke 23 Julai.