RM300 Juta Setahun Untuk Logo F1? Ini Sebab Petronas Sanggup Berbelanja Besar

LocalBusiness & Finance
28 Jul 2026 • 5:00 PM MYT
Intraday
Intraday

Media Pasaran Kewangan No.1 dalam Bahasa Malaysia

RM300 Juta Setahun Untuk Logo F1? Ini Sebab Petronas Sanggup Berbelanja Besar

Petronas dianggarkan membayar sekitar AS$60 juta setahun, atau bersamaan kira-kira RM255 juta hingga RM320 juta, untuk menjadi Title & Technical Partner kepada pasukan Mercedes-AMG Petronas Formula One Team. 

Walaupun jumlah sebenar tidak pernah didedahkan secara rasmi, anggaran ini menunjukkan betapa besarnya nilai kerjasama tersebut. Namun, pelaburan itu bukan sekadar untuk meletakkan logo Petronas pada kereta Formula 1.

Sebagai rakan utama pasukan, Petronas memperoleh pelbagai manfaat yang sukar diukur hanya berdasarkan nilai tajaan. 

Antaranya ialah status sebagai title partner, pendedahan jenama di peringkat global melalui perlumbaan Formula 1 yang ditonton ratusan juta peminat di seluruh dunia, hak pemasaran dan aktiviti komersial, serta kerjasama teknologi bersama Mercedes. 

Semua ini membantu mengukuhkan jenama Petronas sebagai syarikat tenaga bertaraf antarabangsa.

Selain aspek penjenamaan, Petronas juga memainkan peranan penting dalam pembangunan teknologi perlumbaan. 

Jurutera syarikat itu bekerjasama rapat dengan Mercedes untuk membangunkan bahan api berprestasi tinggi dan pelincir Petronas Syntium yang digunakan pada jentera Formula 1. 

Setiap hujung minggu perlumbaan, ratusan sampel bahan api dan minyak enjin dianalisis bagi memastikan enjin beroperasi pada tahap prestasi maksimum dan mampu memberikan kelebihan kepada pasukan.

Kerjasama yang bermula pada tahun 2010 itu telah menghasilkan pencapaian yang luar biasa. Mercedes-AMG Petronas berjaya memenangi lapan kejuaraan Constructors berturut-turut dari 2014 hingga 2021, tujuh kejuaraan Drivers berturut-turut, serta lebih 100 kemenangan Grand Prix. 

Kejayaan ini membuktikan bahawa gabungan kepakaran kejuruteraan dan teknologi memberi impak besar kepada prestasi pasukan.

Secara keseluruhannya, walaupun Petronas dianggarkan membelanjakan sehingga RM320 juta setahun, kerjasama ini dilihat sebagai satu pelaburan strategik dan bukannya sekadar tajaan sukan. 

Selain meningkatkan reputasi jenama di pentas antarabangsa, ia turut memperkukuh keupayaan penyelidikan dan pembangunan teknologi yang boleh dimanfaatkan dalam produk komersial pada masa hadapan.

Newswav Malaysia Best News App

Newswav is an online content aggregator and obtains its content from different online sources. The content in the app do not belong to Newswav nor do they reflect the opinions of Newswav and its staff. Your use of this app indicates your understanding and acceptance of this information.

Newswav Sdn. Bhd. (201701008480 (1222645-M)) 2026 All Rights Reserved