Rogol anak tiri: Lelaki kena 15 tahun, 10 sebatan 

13 Jun 2024 • 4:20 PM MYT
Daily Express
Daily Express

Daily Express Online (Malaysia) is Sabah's top-ranked & most viewed English news site. It is also Sabah's leading & most circulated daily English newspaper.

image is not available

By: Mardinah Jikur

SANDAKAN: Seorang warga Indonesia berusia 39 tahun dipenjara 15 tahun dan diperintah dikenakan 10 kali sebatan rotan kerana merogol anak tirinya.

Hakim Mahkamah Sesyen Zaini Fishir @ Fisal menjatuhkan hukuman itu terhadap lelaki berkenaan yang mengaku bersalah merogol remaja perempuan berusia 14 tahun itu pada tengah hari 5 Mei tahun ini, di sebuah ladang kelapa sawit, di sini.

Kesalahan di bawah Seksyen 376(3) Kanun Keseksaan itu memperuntukkan hukuman penjara antara 10 dan 30 tahun, dan sekurang-kurangnya 10 kali sebatan rotan, jika sabit kesalahan.

Selepas menjalani hukuman penjara, lelaki itu diperintah dirujuk ke Jabatan Imigresen untuk dihantar pulang.

SPONSORED CONTENT Hajiji says positive economic achievements prove Sabah govt’s commitment Kota Kinabalu: Chief Minister, Datuk Seri Hajiji Noor, emphasised that the positive economic achievements over the past three years underscore the Sabah government’s steadfast commitment to both the administration and development of the state. Read more Mahkamah diberitahu mangsa mengikut lelaki itu untuk mengutip buah sawit di ladang di mana rogol itu berlaku.

Kejadian itu terbongkar apabila mangsa mendedahkan kejadian itu kepada datuknya (pengadu) pada 28 Mei tahun ini.

Mangsa juga memberitahu datuknya bahawa lelaki itu mengancam untuk membunuh ibu dan adik-beradiknya jika dia mendedahkan kejadian itu kepada orang lain.

Dia berkata bapa tirinya telah merogolnya beberapa kali sejak dia berusia 11 tahun. Pengadu bersama keluarga mangsa pergi ke rumah tertuduh dan bertanyakan kejadian rogol itu yang mana dia mengakuinya.

Lelaki itu ditahan selepas mangsa membuat laporan polis.

Timbalan Pendakwa Raya Bryan Francis tampil untuk pendakwaan manakala lelaki itu tidak diwakili.

* Follow us on Instagram and join our Telegram and/or WhatsApp channel(s) for the latest news you don't want to miss.

* Do you have access to the Daily Express e-paper and online exclusive news? Check out subscription plans available.