Rugi lebih RM14,000 terpedaya iklan susu, tepung murah

LocalBusiness & Finance
2 Dec 2024 • 9:58 AM MYT
Sinar Harian
Sinar Harian

Portal berita nombor 1 di Malaysia

image is not available
Seorang peniaga mengalami kerugian lebih RM14,000 gara-gara terpedaya dengan iklan jualan murah di laman sosial. Foto hiasan

JEMPOL - Seorang peniaga mengalami kerugian lebih RM14,000 gara-gara terpedaya dengan iklan jualan murah di laman sosial.

Ketua Polis Daerah Jempol, Superintenden Hoo Chang Hook berkata, kejadian itu bermula selepas lelaki berusia 54 tahun berkenaan tertarik dengan tawaran harga susu dan tepung murah.

"Mangsa yang berminat dengan tawaran tersebut telah menekan pautan diberi dan mengisi butiran peribadi termasuk nombor akaun bank serta nombor pin ke dalam aplikasi tersebut.

"Selepas itu mangsa mendapati, wang dalam akaun miliknya telah dipindahkan tanpa kebenaran ke beberapa akaun dan platform lain dengan transaksi berjumlah RM5,000, RM5,100, RM2,200 dan RM1,974.55," katanya dalam kenyataan pada Isnin.

Menurutnya, perkara itu diketahui mangsa selepas menerima makluman daripada pihak bank.

Ujarnya, mangsa yang menyedari ditipu telah membuat laporan di balai polis untuk tindakan lanjut.

Newswav Malaysia Best News App

Newswav is an online content aggregator and obtains its content from different online sources. The content in the app do not belong to Newswav nor do they reflect the opinions of Newswav and its staff. Your use of this app indicates your understanding and acceptance of this information.

Newswav Sdn. Bhd. (201701008480 (1222645-M)) 2026 All Rights Reserved