Rupa Seakan Tikus, Saintis Temui Mamalia Tertua Pernah Mendiami Bumi 225 Juta Tahun Dulu

15 Sep 2022 • 3:43 PM MYT
Siakap Keli
Siakap Keli

We’re a fast growing company with over 20 million page views per month.

image is not available

Haiwan mamalia tertua di dunia telah dapat dikenalpasti menerusi rekod pergigian pada fosil haiwan seakan-akan tikus ini. Pengkaji menyifatkan bahawa penemuan ini sangat penting kerana ia telah mengemaskini rekod palaeontologi, yang mana sebelum ini menyatakan bahawa haiwan mamalia terawal hidup pada 20 juta tahun dahulu.

Brasilodon quadrangularis merupakan haiwan bersaiz kecil dan memiliki rupa seakan-akan tikus moden. Haiwan purba ini memiliki panjang kira-kira 20 sentimeter (lapan inci) dan telah hidup di atas muka bumi pada 225 juta tahun lalu, bersama-sama dinosaur-dinosaur purba.

Haiwan ini dikatakan penting kerana ia merupakan ‘moyang agung’ kepada haiwan-haiwan mamalia pada hari ini kerana menjadi titik permulaan bagi evolusi bagi spesiesnya, menurut sekumpulan saintis Brazil dan British.

Hasil penemuan ini merupakan titik peluh sekumpulan pengkaji daripada Natural History Museum di London, King’s College London dan Federal University of Rio Grande do Sul di Porto Alegre, Brazil.

image is not available
Kredit: CNN

Brasilodon quadrangularis

Haiwan Mamalia ini Disalah Tafsir Sebagai Reptilia Pada Awalnya

Brasilodon quadrangularis

Brasilodon

diphyodonty