Tak pernah terlintas! Muhyiddin imbau detik jadi PM -“Entah macam mana Allah takdirkan”

LocalPolitics
3 Jul 2026 • 11:07 PM MYT
Oh My Media
Oh My Media

A digital platform emphasizing quality content and inspirational stories.

Presiden Parti Pribumi Bersatu Malaysia (Bersatu), Tan Sri Muhyiddin Yassin mengimbau detik beliau dilantik sebagai Perdana Menteri kelapan sambil menyifatkan pelantikan itu sebagai ketentuan Allah yang membuka peluang untuk beliau menangani pelbagai isu membabitkan Lembaga Kemajuan Tanah Persekutuan (Felda).

Sendiri tidak menyangka

Memetik laporan daripada Astro Awani,  Muhyiddin menyatakan beliau sendiri tidak pernah menyangka akan diberi amanah memimpin negara, namun bersyukur atas rezeki yang dikurniakan kepadanya.

“Saya entah macam mana Allah takdirkan, Kun Fayakun, maka jadilah saya Perdana Menteri. Mana orang terlintas bahawa saya boleh jadi Perdana Menteri…. tapi itu rezeki saya, Allah bagi dan saya bersyukur,” katanya.

Beliau berkata demikian ketika berucap di Felda Sungai Sibol pada Jumaat bagi membantu kempen calon Perikatan Nasional (PN) bagi Dewan Undangan Negeri (DUN) Panti, Mohamad Alias Rasman.

Image from: Tak pernah terlintas! Muhyiddin imbau detik jadi PM -“Entah macam mana Allah takdirkan”

Teraju negara ketika felda berdepan hutang

Muhyiddin menambah, ketika beliau menerajui kerajaan, peneroka Felda berdepan beban hutang mencecah kira-kira RM12 bilion, selain pendapatan yang tidak lagi mencukupi untuk menampung kos sara hidup dan pembayaran balik pinjaman.

“Hasil-hasil yang dapat dipungut oleh peneroka Felda tidak mencukupi untuk menampung kos sara hidup, inikan pula untuk membayar hutang-hutang Felda yang telah lama tertangguh,” ujarnya.

Image from: Tak pernah terlintas! Muhyiddin imbau detik jadi PM -“Entah macam mana Allah takdirkan”

Beliau menjelaskan keadaan itu mendorong kerajaan pimpinannya menubuhkan jawatankuasa khas, menyediakan Kertas Putih Felda serta melaksanakan pelan pemulihan yang diluluskan di Parlimen.

Menurutnya, kerajaan ketika itu memperuntukkan hampir RM1 bilion setahun selama 10 tahun bagi memulihkan aliran kewangan Felda, termasuk meluluskan penghapusan hutang peneroka berjumlah RM8.3 bilion untuk mengurangkan beban kewangan dan meningkatkan taraf hidup mereka.

Sumber: Astro Awani (Khalis Kadir)

Newswav Malaysia Best News App

Newswav is an online content aggregator and obtains its content from different online sources. The content in the app do not belong to Newswav nor do they reflect the opinions of Newswav and its staff. Your use of this app indicates your understanding and acceptance of this information.

Newswav Sdn. Bhd. (201701008480 (1222645-M)) 2026 All Rights Reserved