Tiga Sungai ‘Hotspot’ Kepala Air Dikenal Pasti Di Hulu Selangor

11 Jan 2023 • 1:20 PM MYT
Oh! Media
Oh! Media

Made in Malaysia by Malaysian.

image is not available

Pengarah Jabatan Bomba dan Penyelamat Malaysia (JBPM) Selangor, Datuk Norazam Khamis telah memaklumkan tiga lokasi perkelahan di Hulu Selangor yang merupakan hotspot bagi kes lemas dan kepala air.

Beliau berkata kawasan tersebut adalah Sungai Batang Kali, Sungai Chiling dan Sungai Pertak.

Risiko kepala air

image is not available

Berdasarkan statistik, sebanyak 15 kes mati lemas dan enam kes terperangkap dalam kepala air di Selangor telah dilaporkan membabitkan 10 kawasan rekreasi di sungai, air terjun, hutan lipur dan lata.

Secara umumnya, kesemua sungai atau jeram berisiko untuk berlaku kepala air atau berlaku insiden lemas namun begitu jika dikategorikan sebagai lokasi hotspot (titik panas), ia adalah (lokasi di mana) kejadian yang berlaku lebih dari sekali.

Norazam juga menasihatkan orang awam untuk berhati-hati terhadap tanda-tanda kepala air sebelum memulakan aktiviti perkelahan atau rekreasi berdekatan dengan sungai.

Kredit: Buletin TV3

+ Baca respon pembaca di Facebook dan Telegram Oh! Media

Newswav Malaysia Best News App

Newswav is an online content aggregator and obtains its content from different online sources. The content in the app do not belong to Newswav nor do they reflect the opinions of Newswav and its staff. Your use of this app indicates your understanding and acceptance of this information.

Newswav Sdn. Bhd. (201701008480 (1222645-M)) 2026 All Rights Reserved