Titah Adendum Wujud? Anak Najib Razak, Datuk Nizar Dedah Perincian

LocalPolitics
5 Dec 2024 • 9:24 PM MYT
Oh! Media
Oh! Media

Made in Malaysia by Malaysian.

image is not available

Anak sulung bekas Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak, iaitu Datuk Muhammad Nizar, mendedahkan bahawa titah adendum bagi membolehkan Najib menjalani hukuman penjara di rumah adalah benar.

Perkara itu, menurut Nizar, disahkan sendiri oleh Sultan Pahang, Al-Sultan Abdullah Ri’ayatuddin Al-Mustafa Billah Shah.

Saya telah failkan satu afidavit di mana saya dimaklumkan oleh Tuanku Sultan sendiri bahawa adendum itu memang wujud.- Katanya.

Istana tidak buat sebarang penafian setakat ini

Nizar menjelaskan bahawa pihak istana tidak pernah menafikan kewujudan dokumen tersebut. Baginya, sekiranya dokumen itu palsu, sudah pasti ia telah dinafikan sejak awal.

Kalau adendum itu palsu, (pasti) akan dinafikan sekeras-kerasnya. Tapi Tuanku sendiri yang bagitahu kepada saya, bukan orang lain.- Tambahnya.

Arahan difailkan sebagai afidavit

Menurut Nizar, Sultan Pahang menitahkan agar dokumen tersebut difailkan sebagai afidavit dan bukan untuk ditularkan di media sosial. Namun, beliau tidak pasti bagaimana dokumen itu kini tersebar luas.

Dokumen itu telah ditularkan, saya tak tahu bagaimana pihak tertentu boleh dapat. Itu kena tanya pihak keselamatan mahkamah.- Jelasnya lagi.

Perbicaraan Najib Razak masih berjalan

Terdahulu, pada 22 Oktober, Mahkamah Rayuan menetapkan tarikh untuk mendengar rayuan Najib mencabar keputusan Mahkamah Tinggi yang menolak permohonan semakan kehakiman terhadap titah adendum.

Kes ini terus menarik perhatian ramai kerana ia berkaitan masa depan Najib sebagai tahanan.

image is not available

Jap!


Baca dulu respon netizen di Facebook & Telegram.
Rujukan kami: MalaysiaGazette


Newswav Malaysia Best News App

Newswav is an online content aggregator and obtains its content from different online sources. The content in the app do not belong to Newswav nor do they reflect the opinions of Newswav and its staff. Your use of this app indicates your understanding and acceptance of this information.

Newswav Sdn. Bhd. (201701008480 (1222645-M)) 2026 All Rights Reserved