TPM Zahid seru perbanyak majlis ilmu jelang Ramadan, seimbangkan dunia & akhirat

LocalPolitics
1 Feb 2026 • 7:33 PM MYT
Oh My Media
Oh My Media

A digital platform emphasizing quality content and inspirational stories.

Timbalan Perdana Menteri, Datuk Seri Dr Ahmad Zahid Hamidi menyeru agar lebih banyak majlis ilmu dianjurkan khususnya menjelang bulan Ramadan.

image is not available

Saran lebih banyak majlis ilmu

Memetik laporan daripada Berita RTM, langkah tersebut bagi memastikan umat Islam tidak terlalu fokus kepada urusan dunia sehingga mengabaikan kehidupan akhirat.

“Kita tahu harus ada keseimbangan antara duniawi dan ukhrawi dalam soal ibadah. Ibadah itu sering dihubung kaitkan dengan perkara yang dekat dengan dakwah.
“Mungkin kita seorang ahli politik, ahli perniagaan dan ahli profesional namun paling penting keseimbangan antara duniawi dan ukhrawi.
“Apa yang kita perlukan hasanah fi dunnya wal hasanah fil akhirah (kebaikan di dunia dan kebaikan juga di akhirat nanti)” katanya ketika berucap pada majlis ilmu ‘Doa Dari Hati’ 3.0 yang berlangsung di sebuah hotel di ibu negara.

image is not available

Saran perbanyak majlis ilmu jelang Ramadan

Beliau turut menekankan kepentingan umat Islam untuk terus menuntut ilmu tanpa mengira latar belakang, selain menyifatkan ilmu sebagai sesuatu yang tiada batas.


“Ilmu ini tiada batas. Sebanyak mana air di lautan, ilmu Allah swt itu lebih dalam dan banyak. Apabila ia tiada batas dan jumlah, maka terjadilah infiniti,” jelas beliau.

image is not available

Artikel lain: Cita-cita saya mahu lihat lebih ramai juruterbang, usahawan malah PM seorang al-Hafiz – Zahid

Program ‘Doa Dari Hati’ 3.0 turut menampilkan tokoh inspirasi dari Malaysia dan Indonesia antaranya Ustaz Muhammad Assad dan Ustazah Oki Setiana Dewi, dengan pengisian tiga sesi perkongsian yang mengupas kekuatan doa sebagai penawar jiwa.

Sumber: Berita RTM