Tumbuk Gara-Gara Ejek Nama Bapa, Pelajar Asrama Dikenakan Bon 6 Bulan Di Kuching

24 Aug 2023 • 8:19 PM MYT
I Love Borneo
I Love Borneo

Laman infotainment, gaya hidup dan pelancongan di Borneo

image is not available

Mangsa mengalami lebam di mata kiri dan sakit di kepala akibat pukulan berterusan.

Tumbuk Gara-Gara Ejek Nama Bapa, Pelajar Asrama Dikenakan Bon 6 Bulan Di Kuching. Seorang remaja lelaki berusia 15 tahun telah diperintahkan bon menjaga keamanan selama enam bulan setelah didakwa menumbuk rakan asramanya di muka dan kepala.

Remaja tersebut mengaku bersalah di Mahkamah Majistret sebaik sahaja satu pertuduhan di bawah Seksyen 67 Kanun Tatacara Jenayah (CPC) di hadapan Majistret Mason Jaro Lenya Barayan.

image is not available
Tumbuk Gara-Gara Ejek Nama Bapa, Pelajar Asrama Dikenakan Bon 6 Bulan Di Kuching

Kejadian berlaku di salah sebuah sekolah asrama di Matang

Selain itu, dipetik daripada The Borneo Post Mason juga memerintahkan remaja itu dibebaskan dengan ikatan RM500 dengan bapanya sebagai penjamin.

Menurut tuduhan, remaja itu melakukan jenayah tersebut di sebuah sekolah menengah berasrama di Jalan Matang, kira-kira jam 3.15 petang, setelah digurau oleh mangsa pada 18 Ogos lalu.

image is not available
Gambar sekadar hiasan

Keluarga mangsa telah membuat laporan polis

Akibat dari pukulan berterusan, mangsa mengalami lebam di mata kiri dan sakit di kepalanya. Keluarga mangsa telah membuat laporan polis, yang kemudiannya membawa kepada penangkapan remaja tersebut.

Sumber menyatakan bahwa punca kejadian adalah kerana mangsa telah mengejek tertuduh dengan menggunakan nama bapanya. Walaupun ini tidak membenarkan tindakan kekerasan yang dilakukan oleh tertuduh, ia memunculkan isu sensitiviti dan batas-batas yang perlu dihormati dalam interaksi antara remaja.

image is not available
Gambar sekadar hiasan

Lagi cerita semasa, anda boleh baca di pautan bawah: