
Kota Kinabalu: Dalam harapan untuk mewujudkan sebuah pusat vokasional baharu, Persatuan Autisme Sabah (SAS) akan bekerjasama dengan Universiti Malaysia Sabah (UMS) untuk menganjurkan Program Kesedaran Autisme (UMS Sunset Autism Run 2023) pada 28 Okt ini.
Pengerusi SAS Jennifer Balanting (gambar) berkata rancangan penubuhan pusat itu bertujuan untuk melatih atau melatih kanak-kanak berumur 12 tahun ke atas yang telah didiagnosis dengan Gangguan Spektrum Autisme (ASD) untuk berdikari.
Beliau berkata, ini akan memastikan kanak-kanak akan dilengkapi dengan kemahiran dan kebolehan diperlukan yang akan membantu mereka pada masa hadapan untuk lebih berdikari dan menyediakan mereka dengan kebolehan dalam mencari pekerjaan.
“Pusat itu dijangka ditubuhkan bersebelahan dengan pusat intervensi awal Persatuan Autisme Kebangsaan Malaysia (Nasom Kota Kinabalu) di Taman Salut Perdana, KKIP.
