Wanita didakwa pecah amanah RM2,993.35 mengaku tidak salah

22 Feb 2024 • 3:05 PM MYT
Daily Express
Daily Express

Daily Express Online (Malaysia) is Sabah's top-ranked & most viewed English news site. It is also Sabah's leading & most circulated daily English newspaper.

image is not available

Kota Kinabalu: Seorang wanita berusia 35 tahun didakwa melakukan pecah amanah membabitkan wang berjumlah RM2,993.35.

Jacqueline John mengaku tidak bersalah di hadapan Hakim Mahkamah Sesyen Amir Shah Amir Hassan terhadap pertuduhan ke atasnya pada Rabu.

Jacqueline didakwa melanggar amanah yang diberikan kepadanya sebagai penyelia yang diamanahkan oleh Syarikat Watson cawangan 88 Mall, dengan wang tunai RM2,993.35 milik syarikat itu tetapi didakwa menggunakannya untuk kegunaannya sendiri.

Kesalahan itu didakwa berlaku di pejabat cawangan syarikat di Taman Ridgeview, di sini pada 10 Apr 2023 antara 10 malam dan 11 malam.

SPONSORED CONTENT Sabah's Mengalum for world’s first net ­zero carbon island resort Taiwan’s Sinyi Group is on track to unveil the world’s first unique net zero carbon island resort on Mengalum Island. . Read more Kesalahan di bawah Seksyen 408 Kanun Keseksaan itu memperuntukkan hukuman penjara antara satu hingga 14 tahun, dengan sebat dan juga boleh didenda, jika sabit kesalahan.

Mahkamah menetapkan 25 Mac tahun ini untuk sebutan dan menawarkan Jacqueline ikat jamin RM5,000 dengan dua penjamin tempatan.

Jacqueline juga diperintahkan untuk menyerahkan pasportnya kepada mahkamah sementara menunggu kesnya selesai.

Pendakwaan dikendalikan Timbalan Pendakwa Raya Atikah Nazihah Azmi manakala Jacqueline tidak diwakili peguam.

* Follow us on Instagram and join our Telegram and/or WhatsApp channel(s) for the latest news you don't want to miss.

* Do you have access to the Daily Express e-paper and online exclusive news? Check out subscription plans available.