
Kota Kinabalu: Seorang warga Filipina berusia 33 tahun didakwa mengedar 99.72 gram syabu.
Nordin Hassan dibawa ke hadapan Majistret Stephanies Sherron Abbie, untuk menghadapi pertuduhan terhadapnya pada Jumaat.
Bagaimanapun, tiada pengakuan diambil daripada Nordin selepas pertuduhan dibacakan kepadanya, sementara menunggu laporan kimia terhadap dadah itu.
Dia didakwa mengedar dadah itu pada 11.50 malam 6 April tahun ini di kaki lima di hadapan Kedai Kopi Ming Hiong di Inanam, di sini.
Kesalahan mengikut Seksyen 39B(1)(a) Akta Dadah Berbahaya itu dibaca bersama Seksyen 34 Kanun Keseksaan yang membawa hukuman penjara seumur hidup atau hukuman mati, dan sekurang-kurangnya 15 sebatan, jika sabit kesalahan.
Mahkamah menetapkan 13 Jun tahun ini untuk sebutan dan tiada jaminan ditawarkan kepada Nordin kerana pertuduhan terhadapnya tidak mempunyai peruntukan jaminan.
Pendakwaan kes dijalankan oleh Inspektor Navind Kumar Vijayan manakala Nordin tidak diwakili peguam.
* Follow us on Instagram and join our Telegram and/or WhatsApp channel(s) for the latest news you don't want to miss.
* Do you have access to the Daily Express e-paper and online exclusive news? Check out subscription plans available.
