
Tujuh jambatan baharu akan dibuka menjelang akhir tahun ini
7 Projek Jambatan Di Sarawak Dijangka Siap Menjelang Akhir Tahun Ini. Sarawak bakal menyaksikan kemajuan pesat dalam infrastruktur dengan siapnya tujuh projek jambatan yang dijangka dibuka untuk kegunaan orang ramai menjelang akhir tahun ini.
Perkara ini diumumkan oleh Timbalan Premier Sarawak, Datuk Amar Douglas Uggah Embas baru-baru ini, menurut laporan media tempatan.

Antara jambatan yang bakal disiapkan adalah:
- Jambatan Batang Lupar 1
- Jambatan Batang Saribas 1
- Jambatan Batang Limbang
- Jambatan Batang Lingga
- Jambatan Batang Igan
- Jambatan Batang Sebauh
- Jambatan Sejingkat
Empat Jambatan Telah Dibuka Tahun Ini
Setakat tahun ini, empat jambatan telah siap dibuka dan mula beroperasi, termasuk:
- Jambatan Bintulu-Jepak – yang menjadi mercu tanda baharu di Sarawak.
- Jambatan Muara Lassa
- Jambatan Marudi
- Jambatan Batang Rajang – yang telah dirasmikan pada Khamis lalu.
Jambatan Batang Rajang: Infrastruktur Strategik untuk Penduduk
Dalam majlis prapelancaran Jambatan Batang Rajang sepanjang 1.4 kilometer di Sarikei, Uggah memaklumkan bahawa projek ini melibatkan kos sebanyak RM321 juta. Selain jambatan, projek ini turut merangkumi pembinaan Jalan Long Pasi/Tanjung Manis/Sibu sepanjang 17 kilometer.
Kewujudan jambatan dan jalan ini akan memendekkan tempoh perjalanan dari Tanjung Manis ke Sibu kepada kira-kira satu jam berbanding dua jam 30 minit sebelum ini. Ini sekaligus memberikan keselesaan dan kemudahan yang lebih baik kepada penduduk tempatan.
Penduduk Setempat Sambut Baik Projek Ini
Penduduk setempat pasti menyambut baik projek ini kerana ia membawa impak positif terhadap kehidupan seharian mereka. Masa perjalanan yang lebih singkat bermakna lebih banyak masa dapat diluangkan bersama keluarga, di samping peluang ekonomi yang semakin meluas.
Adakah pembangunan ini akan memberikan manfaat kepada anda? Kongsi pandangan anda di ruangan komen!
Baca juga artikel yang berkaitan:




