Malaysia Akan Bangunkan Platform Induk Digital Untuk Mengawal Keselamatan Siber – Bakal Dilancarkan Dalam Lima Tahun Lagi

TechnologyDigital
14 Jul 2020 • 11:36 AM MYT
Amanz
Amanz

Amanz merupakan laman berita dunia teknologi serta ulasan peranti terkini.

Keselamatan digital dan siber merupakan salah satu perkara utama yang dibincangkan ramai pihak akhir-akhir ini. Malah, aktiviti godaman dan ancaman siber semakin meningkat akhir-akhir ini – apatah lagi dengan lebih ramai beroperasi secara atas-talian sejak Perintah Kawalan Pergerakkan dilaksanakan.

Terbaru, dalam mengatasi dan memastikan keselamatan siber dikawal, sebuah platform induk digital akan dibangunkan oleh kerajaan Malaysia. Platform berkenaan dijangka akan dilancarkan dalam tempoh masa lima tahun lagi.

Buat masa ini, ia tidak diketahui lagi sepenuhnya berkaitan dengan platform induk digital ini – dan bagaimana proses saringan dan sebagainya akan dilakukannya melaluinya kelak. Pembangunan untuk platform induk digital ini dijangka akan diterajui dibawah MAMPU.

Newswav Malaysia Best News App

Newswav is an online content aggregator and obtains its content from different online sources. The content in the app do not belong to Newswav nor do they reflect the opinions of Newswav and its staff. Your use of this app indicates your understanding and acceptance of this information.

Newswav Sdn. Bhd. (201701008480 (1222645-M)) 2026 All Rights Reserved