Kerajaan Akan Menggunakan Teknologi Satelit VSAT Untuk Tawar Internet Di Kawasan Pedalaman

TechnologyDigital
17 Dec 2020 • 1:35 PM MYT
Amanz
Amanz

Amanz merupakan laman berita dunia teknologi serta ulasan peranti terkini.

Kerajaan kini mengatakan akan menggunakan teknologi satelit VSAT (Very Small Aperture Terminal) untuk menawarkan perkhidmatan internet dikawasan-kawasan pedalaman, termasuk di Semenanjung Malaysia, Sabah dan juga Sarawak.

Ini adalah selari dengan usaha penambah-baikkan penyediaan liputan jalur lebar berkelajuan tinggi di seluruh negara menggunakan pelbagai teknologi. Apa pun, ia ditekankan yang mana penggunaan teknologi satelit ini tidak begitu baik untuk penggunaan jangka masa panjang.

Hal ini kerana penggunaan VSAT mempunyai beberapa kelemahan, termasuk dari segi kapasiti yang terhad, kos operasi yang tinggi, serta mmasalah kestabilan perkhidmatan sekiranya terdapat gangguan cuaca atau gangguan bekalan kuasa.

Bagaimanapun, penyelesaian ini adalah usaha kerajaan dalam menawarkan internet berkelajuan tinggi dikawasan yang tidak boleh dijangkau rangkaian gentian optik dan teknologi 4G.

Newswav Malaysia Best News App

Newswav is an online content aggregator and obtains its content from different online sources. The content in the app do not belong to Newswav nor do they reflect the opinions of Newswav and its staff. Your use of this app indicates your understanding and acceptance of this information.

Newswav Sdn. Bhd. (201701008480 (1222645-M)) 2026 All Rights Reserved