Pengeboman penjara Yaman, pakatan Saudi nafi terlibat dengan serangan

22 Jan 2022 • 12:22 PM MYT
UmmahToday
UmmahToday

From Ummah To Ummah News Portal

image is not available

RIYADH: Pakatan yang diketuai Arab Saudi pada Sabtu, menafikan dakwaan terhadap pihak mereka tentang serangan udara yang dilakukan ke atas penjara dikuasai pemberontak di utara Yaman.

Dalam serangan itu, membabitkan sekurang-kurangnya 70 orang terbunuh.

Menurut jurucakap pakatan, Turki al-Malki, yang dipetik Saudi Press Agency, laporan mengenai sasaran pusat tahanan di kawasan pusat pemberontak di utara Saada pada Jumaat adalah tidak berasas.

Dalam laporan awal, sekurang-kurangnya 70 orang terbunuh dalam serangan udara ke atas penjara pada Jumaat, semalam ketika konflik berpanjangan Yaman.

Serangan udara itu sehingga mendapat kecaman Setiausaha Agung Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB), Antonio Guterres.

Pemberontak Huthi mengeluarkan rakaman video mengerikan, menunjukkan mayat yang hancur di dalam runtuhan akibat serangan itu, sehingga memusnahkan bangunan penjara di kawasan mereka di Saada. – AFP

Oleh Faiz Danial – Wartawan Pelatih Ummah Today

Newswav Malaysia Best News App

Newswav is an online content aggregator and obtains its content from different online sources. The content in the app do not belong to Newswav nor do they reflect the opinions of Newswav and its staff. Your use of this app indicates your understanding and acceptance of this information.

Newswav Sdn. Bhd. (201701008480 (1222645-M)) 2026 All Rights Reserved