Kes di Sabah kekal stabil

6 May 2022 • 12:34 PM MYT
Daily Express
Daily Express

Daily Express Online (Malaysia) is Sabah's top-ranked & most viewed English news site. It is also Sabah's leading & most circulated daily English newspaper.

image is not available

Kota Kinabalu: Kes Sabah kekal stabil dengan 26 kes pada Khamis, walaupun ramalan sebelum ini bahawa kes akan meningkat selepas perayaan Hari Raya, kata Jurucakap Covid-19 Sabah Datuk Seri Masidi Manjun.

“Kami meramalkan jangkitan baharu akan meningkat berikutan sambutan Aidilfitri dan Kaamatan di seluruh Sabah sepanjang bulan ini.

“Walaupun masih terlalu awal untuk menilai keadaan, setakat ini peningkatan kes adalah kecil dan terkawal.

“Ini adalah bukti kukuh bahawa vaksinasi masyarakat secara amnya meningkatkan imuniti mereka terhadap risiko penularan,” katanya dalam satu kenyataan, Khamis, sambil menambah tiada kematian atau kluster baharu dikenal pasti.

Beliau berkata Kota Kinabalu merekodkan 11 kes, diikuti Tambunan (6), Sandakan (3), Telupid (2), Beaufort (1), Kunak (1), Papar (1) dan Penampang (1).

“Tiada kes baharu di 19 daerah. Kedudukan ini selaras dengan fasa penstabilan yang sedang dilalui negara,” tambahnya.

Masidi berkata majoriti kes adalah ringan, dengan 23 daripada 26 adalah kategori satu dan dua jangkitan manakala dua kes dalam kategori tiga dan satu dalam kategori empat. Tiada jangkitan kategori lima.

* Follow us on Instagram and join our Telegram and/or WhatsApp channel(s) for the latest news you don't want to miss.

* Do you have access to the Daily Express e-paper and online exclusive news? Check out subscription plans available.