
Kota Kinabalu: Perenang Para Sabah, Abd Halim Bin Mohammad mencatat rekod baharu Asia pada Siri Dunia Renang Para Citi yang diadakan di Ligano Sabbiadoro, Itali bulan lepas.
Dia mengatasi rekod lama 34.87 saat yang dipegang oleh seorang atlet China dengan masanya 34.77 saat dalam acara 50m kuak dada.
Dia juga layak ke Sukan Para Asia yang akan diadakan di Hangzhou pada Oktober, manakala rakan sepasukan Ethan Khoo yang turut bertanding di Siri Dunia Renang Para Citi turut layak ke Hangzhou.
Dua perenang itu bersama Brenda Larry dan Jaflee Jikol seterusnya akan mengambil bahagian dalam siri Dunia Renang Para di Singapura dari 29 April-1 Mei disusuli Sukan Para Asean di Kemboja dari 3-10 Jun.
Keempat-empat atlet itu juga akan menyertai Kejohanan Renang Para Dunia yang akan berlangsung di Manchester, England dari 31 Julai-6 Ogos.
Presiden Pestron (Persatuan Sukan dan Rekreasi Orang Kurang Upaya Sabah) Tan Hwa Koon gembira dengan pencapaian terkini para atlet itu.
“Kami sangat gembira kerana atlet kami terus melakukan dengan baik di persada antarabangsa di bawah bimbingan jurulatih Eva Wong.
“Saya harap mereka dapat mengekalkan momentum mereka dan berlatih lebih gigih untuk Kejohanan Renang Para Dunia di Manchester akan datang,” katanya pada Ahad.
Sementara itu, Eva mengucapkan terima kasih kepada pihak pengurusan Sekolah Sukan Malaysia Sabah dan Kompleks Sukan Penampang atas kemudahan yang disediakan sementara menunggu kerja-kerja pengubahsuaian di Pusat Akuatik Likas selesai.
* Follow us on Instagram and join our Telegram and/or WhatsApp channel(s) for the latest news you don't want to miss.
* Do you have access to the Daily Express e-paper and online exclusive news? Check out subscription plans available.

