ADUN Pending akan hadiri angkat sumpah TYT Sarawak

Politics
25 Jan 2024 • 7:07 PM MYT
Sinar Harian
Sinar Harian

Portal berita nombor 1 di Malaysia

image is not available
Violet. Tangkap layar menerusi hantaran di Facebook pada Khamis.

SHAH ALAM - Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Pending, Violet Yong Wui Wui akan menghadiri upacara angkat sumpah Yang di-Pertua Negeri (TYT) Sarawak yang dijangka berlangsung pada 29 Januari ini.

Perkara tersebut dimaklumkan beliau menerusi hantaran di Facebook pada Khamis.

“Saya akan hadir dalam upacara angkat sumpah TYT Sarawak yang baharu pada Isnin nanti,” katanya.

Sebelum ini, Tan Sri Wan Junaidi Tuanku Jaafar dilapor meletak jawatan sebagai Yang Dipertua Dewan Negara dan sedang bersiap-sedia untuk menyandang jawatan TYT Sarawak.

Pada Isnin, Perdana Menteri, Datuk Seri Anwar Ibrahim berkata, nama calon untuk TYT Sarawak yang baharu sudah dipersembahkan kepada Yang di-Pertuan Agong Al-Sultan Abdullah Ri'ayatuddin Al-Mustafa Billah Shah.

Beliau memaklumkan, Al-Sultan Abdullah telah memberi perkenan dan pengganti Tun Abdul Taib Mahmud yang tamat perkhidmatan pada 28 Februari ini akan diumumkan dalam waktu terdekat.

Newswav Malaysia Best News App

Newswav is an online content aggregator and obtains its content from different online sources. The content in the app do not belong to Newswav nor do they reflect the opinions of Newswav and its staff. Your use of this app indicates your understanding and acceptance of this information.

Newswav Sdn. Bhd. (201701008480 (1222645-M)) 2026 All Rights Reserved