Aktiviti Perlombongan Emas Haram Berakhir Tragis Di Kawasan Larangan Sarawak

28 Aug 2024 • 11:43 AM MYT
I Love Borneo
I Love Borneo

Laman infotainment, gaya hidup dan pelancongan di Borneo

image is not available

Warga Indonesia Terkorban Ketika Lombong Emas Haram Di Gunung Tabai Bau

Aktiviti Perlombongan Emas Haram Berakhir Tragis Di Kawasan Larangan Sarawak. Seorang lelaki yang dipercayai warga Indonesia telah ditemui terkorban dalam kejadian tanah runtuh di kawasan larangan Gunung Tabai, Bau pada 13 Ogos lalu. Mangsa dipercayai sedang melombong emas secara haram sebelum kejadian malang itu berlaku.

Menurut kenyataan Jabatan Bomba dan Penyelamat (Bomba) Sarawak, insiden tersebut dilaporkan lewat kepada pihak berkuasa, menyebabkan penglibatan polis tempatan dan perkhidmatan penyelamat.

image is not available

Mayat Pelombong Emas Haram Ditemui

Permintaan bantuan diterima daripada Ketua Polis Daerah Bau, yang melaporkan kejadian itu dan meminta bantuan Bomba untuk mengeluarkan mayat mangsa. Panggilan kecemasan diterima pada pukul 2.30 petang pada Selasa, 27 Ogos. Pasukan dari Balai Bomba Bau (BBP Bau) dihantar ke lokasi kejadian dengan segera.

Setibanya di tempat kejadian, pasukan penyelamat mengesahkan lokasi mayat yang tertimbus. Walau bagaimanapun, operasi mengeluarkan mayat sepenuhnya dijadualkan bermula pada keesokan harinya.

Baca juga artikel menarik di bawah:

Newswav Malaysia Best News App

Newswav is an online content aggregator and obtains its content from different online sources. The content in the app do not belong to Newswav nor do they reflect the opinions of Newswav and its staff. Your use of this app indicates your understanding and acceptance of this information.

Newswav Sdn. Bhd. (201701008480 (1222645-M)) 2026 All Rights Reserved