Amaran ribut petir, hujan lebat di 10 negeri

7 Mar 2025 • 5:50 PM MYT
Sinar Harian
Sinar Harian

Portal berita nombor 1 di Malaysia

image is not available
Ribut petir, hujan lebat dan angin kencang dijangka melanda 10 negeri dan Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur hingga 9 malam ini, menurut Jabatan Meteorologi Malaysia (MetMalaysia).

KUALA LUMPUR - Ribut petir, hujan lebat dan angin kencang dijangka melanda 10 negeri dan Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur hingga 9 malam ini, menurut Jabatan Meteorologi Malaysia (MetMalaysia).



Ia melibatkan negeri Kedah, Pulau Pinang, Perak, Terengganu, Pahang, Selangor, Negeri Sembilan, Johor, Sabah dan Sarawak.



Di Kedah, kawasan diramal mengalami cuaca berkenaan termasuk Kuala Muda, Baling, Kulim dan Bandar Baharu manakala Perak (Kerian, Larut, Matang dan Selama, Hulu Perak, Kuala Kangsar, Kinta, Perak Tengah, Kampar, Hilir Perak, Batang Padang dan Muallim).



Keadaan sama diramal melanda Terengganu (Hulu Terengganu, Dungun dan Kemaman), Pahang (Tanah Tinggi Cameron, Raub, Jerantut, Bentong, Pekan dan Rompin), Selangor (Hulu Selangor, Gombak dan Hulu Langat), Jelebu di Negeri Sembilan serta Johor (Mersing, Kulai, Kota Tinggi dan Johor Bahru).



Selain itu, Kuching, Serian, Samarahan, Sri Aman, Betong, Sarikei, Sibu, Mukah (Tanjung Manis dan Daro), Kapit (Song, Kapit dan Belaga), Bintulu (Tatau) dan Miri (Beluru, Telang Usan dan Marudi) di Sarawak, manakala Sabah melibatkan Pedalaman (Nabawan), Pantai Barat (Ranau dan Kota Belud), Sandakan (Telupid, Kinabatangan, Beluran dan Sandakan) dan Kudat. - Bernama