Amaran suhu ekstrem 45–55°C adalah palsu - APM

2 May 2025 • 8:40 PM MYT
Sinar Harian
Sinar Harian

Portal berita nombor 1 di Malaysia

image is not available
Berita palsu suhu ekstrem yang disebarkan melalui aplikasi WhatsApp dan beberapa platform media sosial menggunakan nama APM.

PUTRAJAYA – Angkatan Pertahanan Awam Malaysia (APM) menafikan sekeras-kerasnya penyebaran berita palsu berhubung amaran suhu ekstrem yang tular di media sosial, kononnya dikeluarkan oleh agensi itu.

APM dalam satu kenyataan berkata, maklumat yang sedang tular di aplikasi WhatsApp dan beberapa platform media sosial berkaitan ‘Amaran Suhu Akan Meningkat Antara 45 Hingga 55°Celcius’ adalah tidak benar.

"APM tidak pernah mengeluarkan sebarang kenyataan rasmi berhubung ramalan suhu ekstrem yang bakal melanda negara.

"APM sangat memandang serius berkenaan penyebaran maklumat palsu seperti ini kerana ia boleh memberikan kesan buruk khususnya kekeliruan dan menimbulkan panik dalam kalangan masyarakat," kata kenyataan itu pada Jumaat.

Sehubungan itu katanya, APM menasihatkan semua pihak agar tidak menyebarkan sebarang maklumat yang belum disahkan kesahihannya.

Menurutnya, orang ramai perlu merujuk kepada sumber rasmi seperti Jabatan Meteorologi Malaysia (MetMalaysia) dan lain-lain agensi kerajaan yang bertanggungjawab.

"Pastikan mendapat informasi sahih serta terkini mengenai keadaan dan amaran cuaca menerusi sumber rasmi dan sah," katanya.

Newswav Malaysia Best News App

Newswav is an online content aggregator and obtains its content from different online sources. The content in the app do not belong to Newswav nor do they reflect the opinions of Newswav and its staff. Your use of this app indicates your understanding and acceptance of this information.

Newswav Sdn. Bhd. (201701008480 (1222645-M)) 2026 All Rights Reserved