Ambulans Terbabas, Jururawat ‘Gigih’ Bantu Wanita Bersalin Di Tempat Kejadian

22 Dec 2022 • 12:15 PM MYT
Oh! Media
Oh! Media

Made in Malaysia by Malaysian.

Baru-baru ini, satu kemalangan berlaku melibatkan sebuah ambulans terbabas kerana cuba mengelak sebuah pacuan empat roda yang datang dari bertentangan.

Meskipun terlibat dalam kemalangan, salah seorang jururawat yang berada dalam ambulans itu tetap membantu pesakit melahirkan bayi di tempat kejadian.

Kegigihan jururawat

image is not available

Berita itu telah disampaikan oleh Pengarah Hospital Semporna, Dr Mohd Syahfadzreen Yunus melalui Facebook sebelum ia tular di media sosial.

Gambar ini bukanlah isunya. Tetapi hati ini terkilan dan degupan jantung terhenti seketika apabila warga kerja hospital yang turut terbabit sama masih membantu pesakit melahirkan bayi dengan selamat selepas kemalangan di tempat kejadian.

Dua orang jururawat yang terlibat dalam kemalangan itu masing-masing cedera di bahagian belakang dan patah tulang pinggul. Manakala pemandu ambulans hanya cedera ringan.

Salute untuk akak jururawat yang masih lagi meneruskan tugas meskipun cedera.

Kredit: Berita Harian

+ Baca respon pembaca di Facebook dan Telegram Oh! Media