Ankalaev juara dunia lightheavyweigt UFC

FootballSports
9 Mar 2025 • 4:00 PM MYT
Sinar Harian
Sinar Harian

Portal berita nombor 1 di Malaysia

image is not available
Ankalaev melepaskan tumbukan padu ketika petarungan UFC 313 menentang Alex Pereira.

MAGOMED Ankalaev menjadi petarung ketiga dari Dagestan, Rusia dinobatkan selaku juara dunia UFC selepas menumbangkan penyandang juara lightheavyweight, Alex Pereira pada Ahad.

Acara utama UFC 313 yang berlangsung di T-Mobile Arena, Las Vegas, Amerika Syarikat itu menyaksikan Ankalaev dan Pereira bertarung sehingga pusingan kelima, namun kemenangan berpihak kepada jaguh Rusia tersebut menerusi keputusan sebulat suara juri.

Ini adalah percubaan kedua Ankalaev untuk membawa pulang gelaran lightheavyweight selepas gagal pada percubaan pertama di tangan Jan Blachowicz.

Kemenangan berturut-turut ke atas Johnny Walker dan Aleksandar Rakic memberikannya peluang untuk mencabar gelaran milik Pereira.

Menjelang pertarungan yang dinanti-nantikan itu dengan rekod tanpa kalah dalam 13 pertarungan terakhirnya, Ankalaev memanfaatkan momentum untuk menggagalkan rancangan

Pereira untuk mempertahankan gelarannya buat kali keempat.

Selain Ankalaev, dua lagi petarung Dagestan yang menjadi juara di UFC ialah Khabib Nurmagomedov dan Islam Makhachev.

Newswav Malaysia Best News App

Newswav is an online content aggregator and obtains its content from different online sources. The content in the app do not belong to Newswav nor do they reflect the opinions of Newswav and its staff. Your use of this app indicates your understanding and acceptance of this information.

Newswav Sdn. Bhd. (201701008480 (1222645-M)) 2026 All Rights Reserved