Australia pam lagi RM13 bilion bina kapal selam nuklear

24 Jul 2026 • 10:58 AM MYT
Kosmo Online
Kosmo Online

Hub berita berintegriti dan sensasi dalam dan luar negara.

Image from: Australia pam lagi RM13 bilion bina kapal selam nuklear

SYDNEY – Australia akan menyalurkan tambahan dana AS$3.2 bilion (RM13.1 bilion) untuk membina kapal selam berkuasa nuklear,  sebahagian daripada pakatan pertahanan kontroversi bersama Amerika Syarikat(AS)  dan Britain.

Di bawah pakatan pertahanan AUKUS 2021, Australia, akan menerima tiga kapal selam berkuasa nuklear daripada AS.

Australia dan Britain kemudiannya akan membina kapal selam kelas baharu dalam tahun 2040-an.

Namun, perjanjian itu diteliti semula berhubung kadar pengeluaran kapal selam yang perlahan di AS dan Britain akan menyebabkan Australia kekurangan kapal selam diperlukannya.

Menteri Pertahanan Richard Marles berkata,  pelaburan tambahan AS$3.2 bilion di limbungan kapal Osborne, Australia Selatan ‘menunjukkan bahawa AUKUS berada di landasan yang betul dan sedang berlaku sekarang’.

Pelaburan ini merupakan satu lagi langkah penting dalam membina keupayaan berdaulat yang diperlukan oleh Australia untuk membina, mengendali, menyelenggara, dan mengekalkan armada kapal selam masa depan kita,” katanya.

AUKUS dijangka menelan belanja Canberra sehingga AS$250 bilion (RM1.02 trilion) dalam tempoh 30 tahun akan datang.

Di bawah perjanjian itu, Australia pada mulanya menjangkakan untuk menerima dua kapal selam terpakai dan satu kapal selam baharu, tetapi diumumkan Mei lalu bahawa kesemua tiga kapal selam tersebut merupakan stok terpakai milik Tentera Laut AS. – AFP 

The post Australia pam lagi RM13 bilion bina kapal selam nuklear appeared first on Kosmo Digital.

Newswav Malaysia Best News App

Newswav is an online content aggregator and obtains its content from different online sources. The content in the app do not belong to Newswav nor do they reflect the opinions of Newswav and its staff. Your use of this app indicates your understanding and acceptance of this information.

Newswav Sdn. Bhd. (201701008480 (1222645-M)) 2026 All Rights Reserved