
Azri Asmat harumkan nama Sarawak di Kejohanan Dunia Bina Badan di Maldives
Azri Asmat Raih Tempat Ketiga Di Kejohanan Bina Badan Dunia Di Maldives. Ketabahan dan disiplin berlatih selama bertahun-tahun akhirnya membuahkan hasil apabila atlet bina badan asal Miri, Azri Asmat Sefri mengharumkan nama negara.
Atlet bina badan tempatan, Azri Asmat Sefri berjaya meraih tempat ketiga dalam kategori Bina Badan Lelaki 55kg di Kejohanan Dunia Bina Badan dan Sukan Fizikal ke-15.
Kejohanan berprestij ini berlangsung di Republik Maldives dari 5 hingga 11 November 2024, yang menghimpunkan peserta dari 13 buah negara termasuk Malaysia, India, Vietnam dan Kanada.

Kemenangan Azri merupakan satu detik yang membanggakan bagi Malaysia khususnya Sarawak, dengan pencapaiannya diiktiraf sebagai bukti dedikasi dan disiplinnya.
Pengerusi Persatuan Pembinaan Badan Miri, Jamilah Ibrahim melahirkan rasa bangganya terhadap pencapaian Azri, dan latihan berdedikasinya telah membuahkan hasil terbaik.
“Perjalanan Azri ke arah pencapaian ini ditandai dengan disiplin dan kerja keras. Komitmennya terhadap rejim latihan yang ketat, pemakanan yang seimbang, dan fokus mental menjadi inspirasi kepada bakal pembina badan di Sarawak dan seluruh Malaysia.
Kejohanan ini merangkumi pelbagai kategori termasuk 60kg, 65kg, 70kg, dan Lelaki Master, yang menarik peserta dari negara-negara seperti Nepal, Thailand, Mongolia, dan Filipina. Jamilah menekankan kesan yang lebih luas daripada kejayaan Azri terhadap arena pembinaan badan tempatan.
Bakat Sarawak terbukti di arena antarabangsa
“Kemenangan ini bukan sahaja menyerlahkan kejayaan peribadinya tetapi juga meletakkan Sarawak di peta arena pembinaan badan antarabangsa. Ia membuktikan potensi dan bakat yang ada di rantau kita,” katanya, menurut laporan media tempatan.
“Pencapaian Azri menjadi faktor motivasi bagi anak muda kita, membuktikan bahawa dengan tekad yang kuat, atlet dari bandar kecil seperti Miri juga boleh bersinar di pentas dunia. Ia juga menggariskan kepentingan menyokong bakat tempatan dalam sukan.
Pencapaian Azri dijangka akan memberi inspirasi kepada lebih ramai atlet muda di Malaysia, seterusnya mengukuhkan reputasi negara dalam arena pembinaan badan antarabangsa.



