Bimbang kemunculan lebih banyak penempatan Pala’u

2 Jul 2024 • 3:52 PM MYT
Daily Express
Daily Express

Daily Express Online (Malaysia) is Sabah's top-ranked & most viewed English news site. It is also Sabah's leading & most circulated daily English newspaper.

image is not available

By: Ibrahim Tabir

KUNAK: Pemimpin masyarakat di Kampung Kunak Tiga menggesa kawalan dan pemantauan ditingkatkan ke atas penempatan setinggan di kawasan perairan, khususnya komuniti Pala’u atau Bajau Laut.

Ini berikutan Operasi Ops Koloni Setinggan baru-baru ini untuk meruntuhkan kediaman haram di Kg Jeti berhampiran.

Ketua Kampung Kunak Tiga, Panglima Abdul Lahil Sarail, berkata Pala’u yang rumah mereka dirobohkan dari Kg Jeti mendapatkan perlindungan bersama saudara-mara dan rakan-rakan mereka di Kunak Tiga.

Katanya, walaupun jumlah sebenar belum diketahui, kemasukan mereka menimbulkan kebimbangan kemunculan lebih banyak rumah setinggan yang tak terkawal seperti cendawan tumbuh selepas hujan.

SPONSORED CONTENT Shell awards Sabah LiveWIRE winners Kota Kinabalu: Shell has awarded five enterprises as the state winners of Shell LiveWIRE Malaysia 2024, following the Sabah state finals held at Plaza Shell in Kota Kinabalu. . Read more Semasa tinjauannya baru-baru ini, Abdul Lahil mendapati terdapat longgokan bahan binaan di hutan bakau berhampiran, menunjukkan kemungkinan ada perancangan untuk membina struktur haram baharu.

Beliau menekankan keperluan untuk menghalang lebih banyak kemunculan setinggan tanpa kawalan di kawasan tersebut.

Situasi itu menonjolkan cabaran kompleks yang dihadapi oleh komuniti Pala’u, dengan sebahagian mereka masih mengamalkan cara hidup nomad sementara yang lain cuba menetap secara tetap dengan mendirikan rumah atas air.

Katanya, ketika ini terdapat lebih 200 rumah setinggan di Kunak Tiga, dengan majoritinya didiami oleh Bajau Laut dan mungkin beberapa warga asing.

Beliau mencadangkan penambahan kawasan rizab kampung untuk menampung pertumbuhan penduduk, tetapi menegaskan bahawa rancangan ini hanya untuk penduduk tempatan sahaja.

Beliau merayu kepada pegawai kerajaan untuk mencari tapak penempatan lebih sesuai bagi Pala’u yang terjejas oleh operasi perobohan, dengan memberi amaran mengenai kesesakan yang lebih teruk di kawasan setinggan di Kunak Tiga.

Beliau turut membangkitkan kebimbangan mengenai risiko keselamatan yang ditimbulkan oleh sambungan elektrik haram di penempatan setinggan, serta menggesa SESB supaya meningkatkan usaha pemantauan.

Sementara itu, Pengerusi Jawatankuasa Kemajuan dan Keselamatan Kampung (JKKK) Kg Kunak Tiga, Mohd Abd Kiram Silungan, berkata kawasan pantai Kunak Tiga telah menjadi tempat berkumpul bagi Pala’u yang terjejas untuk mencari perlindungan.

* Follow us on Instagram and join our Telegram and/or WhatsApp channel(s) for the latest news you don't want to miss.

* Do you have access to the Daily Express e-paper and online exclusive news? Check out subscription plans available.