BN tiada halangan RCI Tabung Haji didedahkan

LocalPolitics
25 Jul 2026 • 6:38 PM MYT
Utusan Online
Utusan Online

Berita terkini, tepat dan dipercayai daripada Utusan Malaysia

Image from: BN tiada halangan RCI Tabung Haji didedahkan

SEREMBAN: Barisan Nasional (BN) tidak mempunyai sebarang halangan sekiranya laporan Suruhanjaya Siasatan Diraja (RCI) berhubung Lembaga Tabung Haji (TH) didedahkan kepada umum.

Parti itu juga menyerahkan sepenuhnya kepada pihak berkuasa untuk mengambil tindakan terhadap mana-mana pihak yang didapati bersalah.

Timbalan Pengerusi BN, Datuk Seri Mohamad Hasan berkata, laporan siasatan itu tidak mempunyai kaitan dengan mana-mana parti politik dan tiada sebab untuk sebarang maklumat mengenainya disembunyikan daripada pengetahuan rakyat.

“Sebarang keputusan atau tindakan susulan berdasarkan laporan RCI berkenaan adalah terpulang kepada kerajaan memandangkan BN tidak pernah membantah perkara itu.

“Laporan RCI ini hendak dibawa ke Parlimen pun boleh, hendak didedahkan kepada umum pun boleh,” katanya kepada pemberita di sini, hari ini.

Mengulas lanjut, Mohamad berkata, beliau turut mempersoalkan mengapa isu RCI TH dibangkitkan secara tiba-tiba ketika kempen Pilihan Raya Negeri (PRN) Negeri Sembilan ke-16 sedang berlangsung.

“Saya tidak faham mengapa ketika pilihan raya ini RCI Tabung Haji menjadi isu yang begitu hangat. Saya tidak tahu apa kaitan RCI Tabung Haji dengan Negeri Sembilan.

“Saya tidak tahulah kalau ada apa-apa yang terselindung dalam laporan RCI itu kerana saya tidak mempunyai akses kepada dokumen berkenaan.

“Saya pun tidak membacanya kerana ia belum didedahkan. Apabila didedahkan nanti, barulah kita akan tahu apa masalah dan isu yang telah disiasat oleh badan RCI berkenaan, insya-Allah,” katanya.

Sebelum ini, Perdana Menteri, Datuk Seri Anwar Ibrahim menyatakan keyakinan bahawa Kabinet akan bersetuju dengan cadangan untuk mendedahkan laporan RCI berhubung TH kepada umum selepas ia dibawa bagi pertimbangan Jemaah Menteri. – UTUSAN

The post BN tiada halangan RCI Tabung Haji didedahkan appeared first on Utusan Malaysia.

Newswav Malaysia Best News App

Newswav is an online content aggregator and obtains its content from different online sources. The content in the app do not belong to Newswav nor do they reflect the opinions of Newswav and its staff. Your use of this app indicates your understanding and acceptance of this information.

Newswav Sdn. Bhd. (201701008480 (1222645-M)) 2026 All Rights Reserved