Cef rogol bekas pekerja dipenjara 14 tahun

12 Nov 2022 • 5:01 PM MYT
Daily Express
Daily Express

Daily Express Online (Malaysia) is Sabah's top-ranked & most viewed English news site. It is also Sabah's leading & most circulated daily English newspaper.

image is not available

Kota Kinabalu: Seorang cef berusia 41 tahun dijatuhi hukuman penjara 14 tahun dan dikenakan tiga sebatan kerana merogol bekas pekerjanya di sebuah bilik hotel.

Hakim Mahkamah Sesyen Elsie Primus menjatuhkan hukuman itu kepada Beitohlee Justine, selepas memutuskan bahawa pihak pendakwaan telah membuktikan kesnya melampaui keraguan munasabah terhadap Beitohlee, pada Jumaat.

Beitohlee didapati bersalah merogol wanita berusia 24 tahun itu antara jam 8 malam dan 7 pagi pada 18 hingga 20 Feb 2019 di sebuah bilik hotel di Luyang, di sini.

Kesalahan mengikut Seksyen 376 (1) Kanun Keseksaan Kanun Keseksaan yang membawa hukuman penjara sehingga 20 tahun, dan sebatan, jika sabit kesalahan.

Mahkamah memerintahkan Beitohlee menjalani hukuman penjara dari tarikh sabitan pada Jumaat, dan juga diletakkan di bawah pengawasan polis selama dua tahun selepas menjalani hukuman penjara.

Bagaimanapun, mahkamah membenarkan permohonan Beitohlee untuk menangguhkan pelaksanaan hukuman itu tetapi memerintahkan dia membayar ikat jamin tambahan sebanyak RM10,000 lagi sementara menunggu rayuan terhadap hukuman itu ke Mahkamah Tinggi.

Enam saksi pendakwaan dan tiga saksi pembelaan dipanggil semasa perbicaraan.

Timbalan Pendakwa Raya Mas Izzaty Lokman mengendalikan pendakwaan sementara peguam Jul Hamri dan Bartholomew Jinggulam mewakili Beitohlee.

Sementara itu, seorang lelaki berusia 28 tahun yang didakwa merogol seorang remaja, akan mengetahui nasibnya pada 29 Nov tahun ini.

Mahkamah menetapkan tarikh untuk Shahreyan Syah Lagayu.

Shahreyan didakwa merogol remaja berusia 16 tahun itu di dalam sebuah kereta di Kompleks Sukan Likas, di sini, antara jam 10 malam dan 11.59 malam pada 10 Nov 2019.

* Follow us on Instagram and join our Telegram and/or WhatsApp channel(s) for the latest news you don't want to miss.

* Do you have access to the Daily Express e-paper and online exclusive news? Check out subscription plans available.