
Kota Kinabalu: Sesi Libat Urus Rancangan Malaysia Ke-13 (RMK-13) antara Kerajaan Sabah dan Kementerian Ekonomi persekutuan bertukar menjadi perbincangan hangat pada Khamis, dengan Ahli Parlimen Ranau Datuk Jonathan Yasin menggesa pengagihan dana pembangunan yang lebih adil untuk Sabah dan Sarawak.
Jonathan melahirkan kekecewaan terhadap apa yang dilihatnya sebagai ketidakseimbangan yang berpanjangan, menegaskan bahawa dana pembangunan tahunan Kerajaan Persekutuan berjumlah RM6 bilion jarang diterjemahkan kepada manfaat ketara untuk Sabah.
AdvertisementBeliau juga mempersoalkan keadilan membandingkan peruntukan Sabah dengan negeri lain, menegaskan Sabah harus diiktiraf sebagai salah satu daripada tiga wilayah di Malaysia, bersama Sarawak dan Semenanjung Malaysia.
“Adalah tidak adil untuk membandingkan peruntukan Sabah sebagai yang tertinggi dalam kalangan negeri kerana Sabah bukan hanya sebuah negeri — ia adalah satu daripada tiga wilayah di Malaysia.
