Dengan PN pun tidak: Warisan

LocalPolitics
24 Aug 2025 • 9:47 AM MYT
Daily Express
Daily Express

Daily Express Online (Malaysia) is Sabah's top-ranked & most viewed English news site. It is also Sabah's leading & most circulated daily English newspaper.

image is not available

Kota Kinabalu: Parti Warisan menolak dakwaan kononnya bekerjasama dengan Perikatan Nasional (PN), sebaliknya menegaskan akan bertanding secara solo pada Pilihan Raya Negeri ke-17 (PRN17).

Ketua Penerangan Warisan, Datuk Mohd Azis Jamman, berkata pendirian parti itu kekal teguh di bawah kepimpinan Presidennya, Datuk Seri Mohd Shafie Apdal.

“Warisan akan bertanding menggunakan logo dan kekuatan sendiri. Tidak ada sebarang rundingan, perbincangan atau persetujuan dengan PN, Gabungan Rakyat Sabah (GRS) mahupun mana-mana gabungan lain,” katanya dalam satu kenyataan, Sabtu.

Azis berkata, satu-satunya pakatan Warisan adalah dengan rakyat Sabah, khususnya dalam menangani cabaran mendesak seperti peningkatan kos sara hidup, jurang infrastruktur, bekalan elektrik dan air yang tidak menentu, peluang pekerjaan yang terhad serta hak Sabah di bawah Perjanjian Malaysia 1963.

Beliau menambah, Warisan mengutamakan integriti politik dan ketelusan.

“Dalam keadaan ketika politik oportunis berleluasa, Warisan kekal komited memberikan rakyat Sabah sebuah kerajaan yang mengutamakan kebajikan mereka berbanding kepentingan politik,” katanya.

Warisan yakin rakyat Sabah akan terus menyokong visinya untuk masa depan negeri yang lebih adil dan makmur.