Dua Pesawat TUDM Berlepas, Bawa Rakyat Palestin Cedera Ke Malaysia Untuk Rawatan – Khaled

LocalPolitics
15 Aug 2024 • 11:02 AM MYT
Borak Daily
Borak Daily

Curious & progressive. Bringing you the latest lifestyle & entertainment news

Dua pesawat pengangkut Airbus A-400M Tentera Udara Diraja Malaysia (TUDM) telah berlepas ke Pangkalan Udara Al Maza, Mesir bagi membawa rakyat Palestin yang cedera untuk menerima rawatan di Malaysia.

Menerusi satu laporan Bernama, Menteri Pertahanan Datuk Seri Mohamed Khaled Nordin mengesahkan perkara tersebut namun semua butiran lanjut akan dimaklumkan minggu ini.

image is not available

Foto: Bernama

“Ya. Diminta untuk tunggu hingga Jumaat ini, butiran akan dimaklumkan,” katanya.

image is not available

Foto hiasan: Sinar Harian

Sebelum ini, Mohamed Khaled menyatakan hasrat negara bagi membawa rakyat Palestin yang memerlukan rawatan kecemasan akibat serangan tentera Israel untuk dirawat di Hospital Angkatan Tentera (HAT).

Malah, hasrat tersebut diulangi Perdana Menteri Datuk Seri Anwar Ibrahim ketika menyampaikan pidato pada Himpunan Pembebasan Palestin di Axiata Arena, Bukit Jalil pada 4 Ogos lalu.

image is not available

Foto: Bernama

Perhimpunan itu juga menghimpunkan pemimpin politik Kerajaan Perpaduan dan pembangkang yang terdiri daripada lebih 15,000 rakyat Malaysia bagi menyatakan solidariti kepada rakyat Palestin.

Sumber: Bernama