Ekonomi Pakistan berdepan inflasi yang tinggi, tekanan sektor luar

Business & Finance
26 Aug 2022 • 6:37 PM MYT
The Sun Daily
The Sun Daily

For the latest news and features from Malaysia and the rest of the world.

image is not available

ISLAMABAD: Ekonomi Pakistan sedang berdepan dengan inflasi dan tekanan sektor luar yang tinggi berikutan harga komoditi yang meningkat, kata bahagian kewangan negara itu, lapor Xinhua.

Kerajaan sedang mengambil semua langkah yang mungkin untuk mengatasi tekanan itu bagi memastikan momentum pertumbuhan akan kekal utuh, kata bahagian kewangan dalam unjuran ekonomi bulanannya yang dikeluarkan pada Khamis.

Menurut laporan itu, banjir kilat yang dibawa oleh hujan monsun yang sangat lebat baru-baru ini telah mengurangkan potensi pengeluaran tanaman Kharif (kerana musim menyemai jatuh pada tengkujuh di Pakistan) tahun ini, sekali gus menjejaskan hasil positif sektor pertanian.

Laporan itu menyebut negara itu turut dipengaruhi oleh ketegangan geopolitik yang berpanjangan, inflasi di seluruh dunia yang kekal tinggi, kadar faedah yang menunjukkan kecenderungan meningkat, dan dolar AS yang semakin mengukuh.

Ia menyatakan bahawa persekitaran luar Pakistan telah menghadapi peningkatan cabaran berikutan ketidaktentuan global dan domestik.

Laporan itu juga menambah bahawa kerajaan telah mengambil langkah-langkah yang perlu untuk mematuhi keperluan Tabung Kewangan Antarabangsa.

“Ini telah meningkatkan lagi inflasi, tetapi memberi kesan positif untuk mengurangkan kekangan pembiayaan luar,“ menurut laporan itu.-Bernama

Newswav Malaysia Best News App

Newswav is an online content aggregator and obtains its content from different online sources. The content in the app do not belong to Newswav nor do they reflect the opinions of Newswav and its staff. Your use of this app indicates your understanding and acceptance of this information.

Newswav Sdn. Bhd. (201701008480 (1222645-M)) 2026 All Rights Reserved